Tunis posiluje hlídky a zdůrazňuje, že země je pro turisty bezpečná

I přes včerejší útok většina turistů, kteří pobývají v Tunisku, v zemi zůstává. Tamní vláda posílila hlídky a snaží se přesvědčit návštěvníky, že země je bezpečná. Turistika je totiž jedním z hlavních příjmů tamní ekonomiky.

Tuniská vláda zdůrazňuje, že je země bezpečná (zdroj: ČT24)

Podle generálního ředitele EXIM Tours Ferid Nasra je situace v zemi klidnější než včera. „Já teď jedu do hlavního města, a kdyby tady byla nějaká špatná situace, tak bych tam sám nejel,“ konstatoval Nasr.

Řada Čechů se ale přesto zájezdů do Tuniska bojí. A tak volají do cestovních kanceláří a ptají se na jiné destinace. Každý rok odlétá do této země zhruba sto tisíc Čechů. Nejčastěji směřují na dovolenou na Djerbu. První cestovky už svým klientům, kteří si zájezdy koupili, nabízejí náhradní řešení.

„Od včerejšího útoku už nám volaly desítky lidí. Zatím z těch několika tisíců prodaných zájezdů požádalo o jinou destinaci 11 lidí,“ vypočítává mluvčí CK Fischer Jan Osúch. Také ředitel CK Alexandria Alexandr Pavlov potvrzuje, že těm, co se bojí je nabídnuto jiné místo, případně mohou vrátit zájezd.

Tunis: Sám na poušti s velbloudem
Zdroj: Záruba Ondřej/ČTK

Světová turistická organizace (UNWTO) ale od cest do této severoafrické země ve svém aktuálním stanovisku neodrazuje. „Cestovní ruch je záchranné lano pro ekonomiku Tuniska, a tak budeme i nadále podporovat rozvoj turistiky v této zemi,“ prohlásil generální tajemník UNWTO Taleb Rifai.

Organizace připomíná, že po arabském jaru před čtyřmi lety klesl zájem turistů o Egypt. Teprve v posledním roce se tam přitom začínají návštěvníci opět vracet. Jejich počet ale na původní čísla ještě nedosáhl - podle českých cestovních kanceláří to loni bylo zhruba o pětinu míň, než v roce 2010.