Turisté tančí v rytmu měnových kurzů

Žádané bude letos Rusko, Švýcarsko se ocitá na opačném pólu, Češi se chystají znovu objevovat Egypt. Turismus ve světě se přizpůsobuje měnovým výkyvům. Posílení švýcarského franku, propad ruského rublu, výkyvy eura: současné turbulence na devizových trzích mají přímé dopady na rozhodování turistů a nutí pracovníky v tomto sektoru, aby se jim neustále přizpůsobovali. Díky zájezdům first minute můžete ale nyní pořídit týdenní Kypr za necelé čtyři tisíce korun.

Jsou to prosté počty: „Slabá měna k vaší zemi turisty přitahuje, ale vaši turistiku směrem do zahraničí brzdí. Zatímco silná měna vám usnadňuje cestování, turistům z jiných zemí návštěvu vaší země prodražuje,“ cituje agentura AFP generálního tajemníka Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) Talíba Rifáího. Když kurz franku prudce stoupl vůči euru a během jediného dne se v důsledku lednového rozhodnutí Švýcarské národní banky zhodnotil o 30 procent, ředitel skupiny Pierre et Vacances/Center Parcs pro Německo a Švýcarsko Joachim Quadt zaznamenal, že Švýcaři přešli na francouzské a německé odbočky skupiny, kde se ceny počítají v eurech.

Romantika švýcarských Alp
Zdroj: Martin Ruetschi/KEYSTONE

Švýcaři lákají Asiaty

„Přirozeně jsme museli reagovat,“ zdůrazňuje Quadt. Skupina začala poskytovat výhody cestovním kancelářím a zavedla slevy z cen ve švýcarských francích. Podle ředitele Švýcarského úřadu pro turistiku Jürga Schmida se letos v létě očekává pokles rezervací od návštěvníků z Evropy. Úřad posílil kampaně zaměřené na přilákání turistů ze zemí mimo Evropu, zejména Asiatů, a kampaně orientující se na konkrétní akce, například sportovní. Snaží se i přesvědčovat Švýcary, aby trávili dovolenou ve své vlasti.

Moskva: rozlehlé náměstí a bazilika Vasila Blaženého
Zdroj: imago stock&people

Rusko: U nás je levně

Naopak Rusové zdůrazňují, jak je teď u nich levně. Například tři noci ve čtyřhvězdičkovém hotelu v Moskvě se snídaní, prohlídkou města v autobuse a se vstupem do muzeí stojí pouze 91 eur (asi 2500 Kč). Podle Sergeje Kornějeva z ruské Federální agentury pro turistiku je pokles rublu „jedinečnou příležitostí“, jak přitáhnout turisty do Moskvy, Petrohradu či do historických ruských měst takzvaného Zlatého kruhu. „Nevíme, jaká bude situace zítra, proto musíme tu příležitost uchopit dnes,“ zdůrazňuje. Ruský rubl loni ztratil vůči euru přibližně polovinu své hodnoty.

Barevné krásy kanadské přírody: jezero Vermillion, hora Rundle
Zdroj: imago stock&people

Kanada cílí na Američany  

„Výrazné změny směnných kurzů jsou jedním z faktorů, jejichž dopady se projevují nejrychleji, zvýšení či pokles koupěschopnosti turistů se projevuje okamžitě,“ vysvětluje Dan Nguyen z quebeckého úřadu pro turistiku. Tato kanadská provincie chce využít oslabení kanadského dolaru vůči dolaru americkému, aby přilákala více turistů z USA.

V Německu doufají, že ve větším počtu do země přijedou Američané, Švýcaři a Britové, kteří budou využívat posílení svých národních měn vůči euru. „Bylo by však příliš zjednodušené tvrdit, že poptávka závisí pouze na vývoji směnných kursů,“ podotýká šéfka Německé centrály pro turistiku (DZT) Petra Hedorferová. „Máme dlouhodobé strategie, které se nemění v závislosti na pohybech eura,“ dodává.

„Potřebujeme turistický sektor, který se vyvíjí a přizpůsobuje, ale nikdy se nesmíme snažit zcela převrátit strategii podle změn směnných kursů,“ říká šéf UNWTO Talíb Rifáí.  

Německé cestovní kanceláře zdůrazňují, že většinou své nabídky proti změnám v kurzech měn pojišťují, a tak mohou nabízet zájezdy se vším všudy levněji, než kdyby si jedinec sám kupoval letenky a zajišťoval ubytování.  

Čechy to táhne do Řecka a Egypta     

Čeští klienti cestovních kanceláří se letos opět ve velkém počtu vracejí do Egypta. Zájem vzrostl o 35 procent při prodejích zájezdů v režimu „first minute“. Vyplývá to ze statistiky jednoho z největších prodejců zájezdů Dovolená.cz, který patří do skupiny Student Agency. Růst zájmu o Egypt již potvrdila i anketa ČTK mezi cestovními kancelářemi na konci ledna.

Egypt: Východ slunce nad Hurghadou
Zdroj: Okla Michal/ČTK

Nejatraktivnější destinací však nadále zůstává Řecko, řekla na tiskové konferenci ředitelka Dovolená.cz Eva Sedlmajerová. Předpokládá, že letos bude tvořit více než čtvrtinu prodaných zájezdů. Stejný poznatek má i CK Fischer. U obou se shoduje i pořadí na dalších místech. Lidé po Řecku nejvíce vyhledávají Turecko a Španělsko. O 40 procent se zvedl zájem také o Tunisko a díky zrušení víz získávají na oblibě i Spojené arabské emiráty.  

Tunis: Sám na poušti s velbloudem
Zdroj: Záruba Ondřej/ČTK

First minute zájezdy jsou žádanější ještě více než loni

Klesající zájem o Egypt byl v minulých letech způsoben zejména nestabilní politickou situací, nyní se však klienti vracejí. Cestovní kanceláře se navíc snažily zvýšit atraktivitu Egypta nízkými cenami při nákupu first minute. Podle Sedlmajerové si first minute zájezdy letos kupovalo více lidí než loni. Předpokládá, že letos se takto prodá okolo 30 procent zájezdů. „Záleží však na konkrétní destinaci a také na tom, kolik si která cestovní kancelář nechá zájezdů k prodeji po 15. březnu,“ řekla Sedlmajerová. 

Týden pod čtyři tísíce korun a letecky? Proč ne.

Je pravda, že kdo koupí teď, může pořídit zájezd opravdu za velmi atraktivní cenu. Jarní výlet na týden na Kypr, včetně snídaně a letecké dopravy z Německa, se dal tento týden sehnat přes německou agenturu za cenu pod čtyři tisíce korun.

Jedním z hlavních důvodů včasné koupě zájezdu je cena. Nejenže se dají v zimě sehnat letní zájezdy levněji, ale koruna dále oslabuje především vůči dolaru. "Kurzy měn jsou pro všechny kanceláře velkým tématem, ale řeší většinou pohyb kurzu snížením marží. V předprodeji nabízí i garanci ceny, přestože jim zákon umožňuje při změně kurzu o deset procent cenu zvýšit.

Otázkou je, co udělá kurz dolaru se zájezdy last minute,„ poznamenala Sedlmajerová. “Ceny letních pobytů jsme přes nedávný pokles kurzu koruny nezvýšili. Nákup letní dovolené v režimu first minute se proto klientům vyplatí, ušetří v porovnání s pozdějším nákupem za rodinu i několik tisíc korun," potvrdila Pavlína Pešová z FIRO-tour. 

Za zájezd zaplatíme o tisíc korun více než loni

Proti loňsku vzrostla cena zájezdu koupeného u Dovolená.cz od začátku prosince do půlky března ze 14 900 na 15 700 korun, podle lednového zjištění ČTK to bylo v průměru mezi cestovními kancelářemi o více než tisíc korun. Podle ředitelky Dovolená.cz Evy Sedlmajerové se více než polovina zájezdů prodá na týden. „Čím dál více lidí se nemůže z práce uvolnit na delší dobu. Zájezdů na deset až 12 dní se prodává čím dál méně,“ doplnila.