Česko by mělo propojit 223 kilometrů nových silnic

Praha – Už během příštího roku by se mělo v Česku začít stavět 223 kilometrů nových silnic. Ministr dopravy Dan Ťok ovšem chce urychlit přípravu staveb, a to ještě před platností připravovaného stavebního zákona. Jednotlivé části povolovacích řízení se tak budou řešit souběžně.

„Budeme dělat některé kroky paralelně nebo dopředu. Nebudeme čekat, až se dokončí dokumentace, ale budeme dělat smlouvy o smlouvě budoucí nebo budeme zpracovávat projektovou dokumentaci dříve,“ vysvětlil ministr. Přiznal, že se část materiálů sice udělá zbytečně, protože se následně bude muset předělávat. I tak ale má tato změna podle Ťoka pro urychlení výstavby smysl.

Ministr upozornil, že změna zákona je zdlouhavá. Uvažované integrované povolovací řízení, kdy by se územní, stavební řízení a proces EIA sloučily do jednoho řízení, může začít platit nejdříve za rok a půl, spíše ale až za dva roky.

Příliš dlouhé budování silnic „na papíře“

V Česku přitom příprava stavby trvá více než deset let, a to je podle ministra z velké části zaviněno pomalým fungováním úřadů. Většinu času se při přípravě promrhá čekáním na dodání materiálů, které měl už dávno jeden úřad druhému zaslat, míní Ťok. Právě to by chtěl změnit.

Ministr dopravy Dan Ťok
Zdroj: ČT24/ČTK

Ještě během letošního roku by měly být zahájeny stavby na 126 kilometrech silnic, rychlostních silnic a dálnic. Do tohoho čísla patří i zhruba 15 kilometrů opravovaných úseků dálnice D1.

K nejvýznamnějším stavbám, které plánuje ministerstvo letos začít stavět, patří úsek dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem a také čtyři úseky dálnice D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Úsilným. Právě tyto úseky jsou důkazem toho, že ne všechny plány se ve výstavbě silnic daří plnit. Například Přerov–Lipník a úseky jihočeské D3 Ředitelství silnic a dálnic předloni uvádělo jako priority pro rok 2014.