Úspory z druhého pilíře? Lidé si budou muset počkat

Praha – Druhý pilíř sice skončí k 1. lednu 2016, ale naspořené peníze dostanou klienti až na podzim. Určuje to právě dokončený zákon z dílny ministerstva financí. Pravicová opozice jej kritizuje; vládě vytýká, že zatím nepředložila za druhý pilíř žádnou náhradu.

Na úspory z druhého pilíře si lidé počkají deset měsíců (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí se obhajuje tím, že dříve než v říjnu 2016 peníze z druhého pilíře vyplatit nejde. „My musíme počkat určitou lhůtu, než dojde k řádnému zrušení fondů a k jejich vyplacení. A opravdu se nejedná o jednoduchý proces,“ vysvětlil Martin Pros (ČSSD), náměstek ministra financí pro finanční trhy.

Střadatelé, kterým skončí druhý pilíř, si mohou vybrat ze tří možností. Buď si nechají peníze převést na bankovní účet, nebo jim přijdou prostřednictvím složenky, nebo je převedou na tradiční penzijní připojištění. Vložené prostředky jim budou penzijní fondy vyplácet od poloviny října do konce roku 2016.

Poté, co Sobotkův kabinet oznámil, že druhý důchodový pilíř zruší, přestali do něj lidé prakticky ihned vstupovat. Penzijní reformu zatím využilo 84 000 lidí, kteří převedli ze státního systému do soukromých fondů téměř 1,5 miliardy korun. Druhému pilíři moc nepomohlo ani podzimní oznámení vlády, že střadatelé obdrží nejen všechny peníze, které ze svého vložili, ale i celou státní podporu.

První pilíř – Jedná se o státní důchod, který je vyplácen průběžně a je povinný. Odvádí se 28 % nebo 25 % z hrubé mzdy (výhodnější sazba platí pro lidi, kteří vstoupili do 2. pilíře)

Druhý pilíř – Je v podstatě důchodovým spořením ve fondu, kde je na výběr ze tří strategií. Je dobrovolný, ale lidé z něj nemohou vystoupit. Spoří se 3 % z hrubé mzdy (platí zaměstnavatel) a 2 % hrubé mzdy (spoří si každý sám).

Třetí pilíř – V tomto případě se jedná o dřívější důchodové připojištění, které lze kdykoliv zahájit i předčasně ukončit, byť se sankcemi. Lidé mohou spořit libovolnou částku a stát vyplácí příspěvek.

Pilíře penzijního systému
Zdroj: ČT24

S rušením druhého pilíře už počítají i penzijní fondy, které ho provozují. „V tuto chvíli žádné arbitráže nehrozí, penzijní společnosti se s tím musely smířit,“ říká Jan Sedláček, mluvčí Asociace penzijních společností.

Opozice zrušení chválí i kritizuje

Levicová opozice je s vládním rozhodnutím pilíř zrušit spokojená. „Pilíř se ukázal zcela jednoznačně jako zcela nepoužitelný pro občany České republiky,“ tvrdí předseda komunistů Vojtěch Filip.

To ovšem neplatí o opozici pravicové, která v době Nečasovy vlády penzijní reformu zavedla a současné kroky kritizuje. Nejvíce jí vadí, že kabinet nepředložil žádnou náhradní variantu. „Přitom i vláda musí vědět, že ten systém, tak, jak je nastavený, je dlouhodobě neudržitelný,“ prohlásil Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS.

Vláda by měla zákon nařizující zrušení druhého pilíře projednat do konce dubna. Poslanci a senátoři se jím pak budou zabývat v létě.