Ztráta Tesco ČR už je čtyři miliardy. Zváží odchod?

Praha - Obchodní řetězec Tesco prohloubil v tuzemsku ztrátu na čtyři miliardy korun. Přitom ještě v předchozím účetním roce byl propad zhruba 1,1 miliardy. Padaly také tržby řetězce - o 3,5 procenta na 42,4 miliardy. Podle řetězce jsou výsledky hospodaření ovlivněny mimořádným odpisem pozemků a budov, jinak společnost v Česku zůstává zisková. Otázkou však zůstává, jak se s čísly srovná britské vedení firmy. Podle spekulací slovenského deníku SME už zvažuje odchod z Česka i Slovenska.

Za záporným výsledkem hospodaření za finanční rok končící dnem 28. února 2014 stálo podle výroční zprávy především navýšení opravné položky k dlouhodobému majetku ve výši 4,362 miliardy korun. „Bez započítání zmíněného mimořádného odpisu majetku si Tesco v České republice zachovává ziskovost,“ zdůraznil mluvčí firmy Jiří Mareček.

Jiří Mareček, mluvčí Tesco ČR

„Daří se nám držet pozitivní trend a navyšovat meziročně prodeje v prvních třech čtvrtletích tohoto finančního roku. Výsledky za celý finanční rok na úrovni skupiny Tesco zveřejníme v souladu s finančním kalendářem Tesco PLC dne 22. dubna 2015.“

Přitom slovenský list Sme před pár dny napsal, že společnost Tesco v rámci svého ozdravného plánu zvažuje odchod z některých zemí střední Evropy, včetně Česka, Slovenska nebo třeba Maďarska. Samotná společnost však tyto informace nepotvrdila.

Česká odnož Tesca na začátku roku oznámila zavření hypermarketu v Ústí nad Labem a pražského supermarketu ve Smíchovské tržnici. Uzavření prodejen společnost zdůvodnila silným konkurenčním prostředím v oblasti a nevýhodnou polohou obchodů.

  • Tesco v Česku provozuje přes 200 obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Společnost má téměř 14 tisíc zaměstnanců.