Ukamenovali by mě. Starostové jsou k obecním zákazům kouření skeptičtí

Obce se příliš nechystají využít připravovaný zákon o veřejném zdraví k omezení kouření na svém území. Vyplývá to z rozhovorů s 50 starosty a primátory, které dnes oslovila ČT. Obce by podle novely dostaly větší pravomoci a zakázat kouření by mohly na veřejných prostranstvích, ale třeba i na venkovních zahrádkách restaurací. Například z devíti oslovených krajských měst by jen jedno uvažovalo o částečné regulaci kuřáků.

Drtivá většina představitelů měst a obcí oslovených ČT reagovala tak, že novelu nezná a musí se s ní nejprve seznámit. Následně by prý o ní jednalo celé vedení města nebo obce. V podstatě všichni oslovení jsou spíše proti možnosti zavést plošný zákaz kouření na veřejných prostranstvích. Někteří z oslovených ovšem připustili částečný zákaz v blízkosti škol nebo radnic.

Zástupci obcí byli proti zejména kvůli zbytečnému a přílišnému omezování lidí, neschopnosti představit si konkrétní formu kontrol nebo třeba vymáhání sankcí.

Události: Zákaz kouření v obcích? (zdroj: ČT24)

OTÁZKA: Uvažovali byste o zákazu kouření na území vašeho města/obce?

VYBRANÉ ODPOVĚDI:

Liberec: tisková mluvčí Zuzana Minstrová: "Zatím určitě ne. Tuhle možnost vedení města ještě ani neprojednávalo. A navíc primátor je kuřák."

Hradec Králové: tisková mluvčí Magdaléna Vlčková: "Nevyužili bychom. Neumíme si představit kontrolu a sankcionování na tak obrovském prostoru."

České Budějovice: primátor Jiří Svoboda: "Osobně bych kouření omezil v prostorách a parcích u škol."

Jihlava: tiskový mluvčí Radek Tulis: "Zkoušíme postupovat jinak, v rámci místní agendy Zdravé město jsme např. vytvořili seznam nekuřáckých restaurací."

Jindřichův Hradec: starosta Stanislav Mrvka: "O podobném zákazu jsme uvažovali v souvislosti s prevencí kriminality. Jindřichův Hradec má však 50 předzahrádek a rozhodně nechce způsobit újmu svým podnikatelům. Takže spíš ne."

Tábor: starosta Jiří Fišer: "Je to blbost. Obecně jsem proti přijímání dalších a dalších zákazů." 

Příbram: starosta Jindřich Vařeka: „Jsem pro zákaz kouření v restauracích, ale venku by podle mého měli mít lidé svobodu.“

Domažlice: starosta Miroslav Mach: "Je to špatně. Když přijedu někam na dovolenou do vesnice, tak bych se měl jít jako první podívat na vyhlášku o kouření, abych nekouřil někde na předzahrádce? Zákon má říct všem stejně, kde se smí a nesmí kouřit." 

Český Krumlov: starosta Dalibor Carda: "Takováto restrikce mi přijde již opravdu tak říkajíc přes čáru." 

Hlinsko (Pardubický kraj): starosta Miroslav Krčil: "Obecně si myslím, že trend regulace kouření není špatný směr a umím si to představit."

Polička (Pardubický kraj): starosta Jaroslav Martinů: "Toto bych nepodpořil. Kdo to proboha bude kontrolovat? To je pitomý nápad."

Písek (Jihočeský kraj): místostarosta Josef Knot: "Taková regulace už je přílišný zásah do osobnostních práv. Restaurace a kavárny ok, jinak ne."

Volary (Jihočeský kraj): starostka Martina Pospíšilová: "Je to hodně předčasné, ale za mě ne. Navíc si myslím, že by naši představitelé měli řešit jiná opatření na jiné problémy, například na zneužívání sociálních dávek. Celoplošný zákaz kouření nic nevyřeší." 

Smržovka (Liberecký kraj): starosta Marek Hotovec: "Mně to celé připadá jako hloupost. Chápu zákaz ve veřejných budovách. Ale třeba v restauracích to myslím funguje dobře tak, jak je to teď. Provozovatel sám rozhodne, jestli jeho podnik bude kuřácký či nekuřácký. A lidé si pak sami můžou vybrat, zda chtějí jít do kuřácké nebo nekuřácké restaurace. A zakázat kouření na celém území měst je prostě hovadina."

Újezd u Brna (Jihomoravský kraj): starosta Jan Hradil: "Jsem přesvědčený, že tato možnost je dobrá, ale nesmí to být všechno v rukách 15 zastupitelů. Regulace je nutná, protože někteří kuřáci jsou bezohlední, ale na druhou stranu jim musíme dát prostor, aby mohli velice slušně kouřit."

Kunětice (Pardubický kraj): starostka Jana Šilarová: "Nemáme problém s žádnými nedopalky nebo nepořádkem na ulicích, takže zakazovat kouřit venku nebudeme."

Krásný les (Liberecký kraj): starostka Stanislava Piněvská: "Asi ne. To by nás kuřáci hnali. To už bych ani neměla volební hlasy."

Mníšek (Liberecký kraj): starosta Roman Slezák: "Já osobně bych o tom neuvažoval. Myslím, že má smysl zakázat kouření třeba před školkami, školami a v restauracích, ale takhle komplexně – na celém území – určitě ne." 

Kryštofovo údolí (Liberecký kraj): starosta Tomás Zelený: "Já jsem rozhodně pro to zakázat kouření. Ale mám obavu, že by mě tu ukamenovali. Měl bych problém zakázat kouření i jen v obecní hospodě."

Brtnice (Kraj Vysočina): starostka Miroslava Švaříčková: "Zakázat kouření na celém území? To si nedovedu představit. Sama kuřák nejsem, ale kuřáky znám, to by byla revoluce." 

Striktní zákaz kouření třeba na náměstích platí už několik let v New Yorku. A o stejné regulaci se teď mluví i v Londýně.

Prezident Zeman nebude vetovat protikuřácký zákon

Prezident Miloš Zeman nebude vetovat novelu zákona, která by zakázala kouření v restauracích. Normu ale musí nejprve schválit parlament. I když by byl Zeman pro mírnější omezení kuřáků v restauracích, zákon vetovat nebude, protože „nechce svoje osobní zájmy nadřazovat nad zájmy lidí, kteří tvrdí, že kouření škodí zdraví“.

Zeman se domnívá, že v restauracích by bylo možné dojít i ke kompromisu mezi kuřáky a nekuřáky. „Já sám bych byl pro rozumné řešení, které by mohlo vyhovovat oběma stranám,“ uvedl. Velká většina restaurací má minimálně dvě místnosti, podle Zemana by tak stačilo, aby jedna z nich byla kuřácká a jedna nekuřácká. „Ať si každý vybere, kam půjde,“ uvedl.