Auta se sjíždějí do Ženevy. Autosalon začíná

Ženava - V úterý začíná letošní ročník mezinárodního autosalonu, zatím uzavřenou přehlídkou pro novináře. Na veletrhu se v následujích dnech představí celkem 900 vozů, 130 z nich vůbec poprvé. Na přehlídce budou i čeští zástupci. Škoda ukáže nový Superb nebo Octavii, Hyundai se objeví s novým modelem Tucson.

Na letošní ženevský autosalon podle očekávání zamíří přes 700 tisíc milovníků aut a 10 tisíc novinářů. Hlavním tahákem bude rozhodně osmá generace Volkswagenu Passat, který získal ocenění evropské auto roku 2015. Představí se ale i další světové značky. 

Není to sice největší veletrh, co se týče rozlohy, ale podle odborníků je to jeden z nejdůležitějších. „Pokud chcete auto správně uvést na trh, tady je možnost, jak ho dostat do celého světa. Zajímavé je, že ve Švýcarsku žádná automobilka není, ale přesto tu mají nejdůležitější veletrh aut,“ tvrdí publicista Micrea Serafim.

O čem se ale na festivalu bude hlavně mluvit, je podle novinářů auto, které umí samo řídit.  Společnost Apple prý tajně vyvíjí vozidlo na elektrický pohon. To by mělo být schopné jízdy bez účasti řidiče. A několik let se o to pokouší také společnost Google.

V Ženevě se blýská i nový Superb

Ve světové premiéře vystavuje v Ženevě nový Superb automobilka Škoda. Předtím ho mohli vidět novináři v pražském Karlíně v polovině února. Od nové generace si slibuje Škoda zvýšení prodeje o 25 procent proti předchozím dvěma generacím. Těch prodala od roku 2001 celkem 700 tisíc vozů. Nový Superb se bude vyrábět v závodě Škody v Kvasinách a také v Šanghaji.

Cena třetí generace Škody Superb bude začínat na 599 900 korunách, což je o 47 tisíc více než u předchozí generace, která ale byla vybavená slabším motorem. Objednávky budou prodejci v tuzemsku přijímat od 10. března, kdy firma také zveřejní ceník všech verzí. První vozy se na trh dostanou v červnu.

Škoda Superb
Zdroj: ČTK/René Fluger

Parametry Škody Superb se základní motorizací:

  • 1,4 TSI s výkonem 110 kW
  • Výkonově nejbližší model druhé generace je benzinová 1,8 TSI s výkonem 118 kW
  • V základní výbavě přibude funkce omezovače rychlosti pro tempomat
  • přední parkovací asistent
  • vylepšená elektronická uzávěrka diferenciálu XDS+
  • elektrická parkovací brzda s funkcí auto hold
  • vyjímatelná LED svítilna v zavazadlovém prostoru
  • U základního modelu Škoda slibuje maximální rychlost 220 km/h a zrychlení na 100 km/h za 8,6 vteřiny
  • Kombinovaná spotřeba se má pohybovat kolem 4,8 litru na 100 km