Nejabsurdnější bankovní poplatek? Za e-mail

Poplatek za výpis z účtu zaslaný zákazníkovi elektronicky – takový je vítěz desátého ročníku o nejabsurdnější bankovní poplatek. Anketu pořádá Patrick Nacher, provozovatel serveru bankovnipoplatky.com. Ve finále se sešlo 8057 hlasů z Česka i Slovenka a více než třetina z nich byla právě pro poplatek za výpis z účtu posílaný e-mailem.

„Tento poplatek už postupně mizí ze sazebníků bank, tudíž je symbolické, že jubilejní desátý nejabsurdnější bankovní poplatek bude takový, se kterými se za chvíli vůbec nepotkáme. To hlasování bude další roky těžší a těžší, protože ty skutečně absurdní poplatky už zvoleny byly,“ uvedl Nacher. Cílem ankety není pouze průzkum postojů mezi bankovními klienty, ale chce také vyvíjet tlak na banky při změnách jejich poplatkové politiky. V posledních letech se jí to už několikrát podařilo.

Nejabsurdnější bankovní poplatek

2005 - poplatek za příchozí platbu

2006 - poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky

2007 - poplatek za vedení běžného účtu

2008 - poplatek za nadměrný vklad

2009 - poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet

2010 - poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu

2011 - poplatek za předčasně splacený úvěr

2012 - poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat

2013 - poplatek za vedení účtu k hypotečnímu, spotřebitelskému úvěru nebo                       úvěru u stavebnímu spoření

2014 - Poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou

V letošním ročníku se na druhém místě s 21 procenty hlasů umístil poplatek za zadání příkazu či změny trvalého příkazu přes internetbanking. Třetí pak skončil poplatek za autorizační SMS, pro který hlasovalo 18 procent lidí. Pětici absurdních poplatků uzavírá výše poplatku za vklad na účet na přepážce třetí osobou a poplatek za změnu osobních údajů. Dostaly shodně 14 procent hlasů.

Poplatky, které bodovaly v minulých ročnících, nebyly podle organizátorů nyní nominovány, aby „dostaly šanci“ také další nepochopitelné a absurdní poplatky.