Dálniční známky v novém kabátu. Kvůli padělatelům

České dálniční známky od příštího roku zřejmě změní svou podobu i bezpečnostní prvky, jedním z důvodů jsou i nedávno objevené padělky. Vznikla kvůli tomu speciální komise, která by měla navrhnout, jak budou nové kupony vypadat. Hotové by měly být už příští rok. Informuje o tom server iDNES.cz.

České dálniční známky budou bezpečnější (zdroj: ČT24)

V komisi zasedli zástupci Státního fondu dopravní infrastruktury, ministerstva dopravy, Celní správy, policie a Státní tiskárny cenin. První schůzka by měla proběhnout ještě tento týden. „S ohledem na vývoj v současné době jsme ustanovili širší pracovní skupinu, která bude řešit novou podobu dálničních kuponů pro rok 2016. Já osobně bych preferoval, aby se od sebe dálniční známky více lišily, aby byly na první pohled více rozeznatelné,“ řekl ČT Zbyněk Hořelica, pověřený šéf Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Policie na konci ledna narazila na několik stovek padělaných dálničních známek. Podle ministra dopravy Dana Ťoka jde o nejrozsáhlejší případ falešných kuponů v posledních letech. Padělky je možné od pravých známek odlišit například pomocí čárového kódu, navíc podle ministerstva jsou poměrně zdařilé. Falzifikáty se v Česku objevily po poměrně dlouhé době, naposledy je policie řešila v roce 2009.

ČTĚTE: Českem se šíří falešné dálniční známky

Falešná dálniční známka
Zdroj: ČT24

„Bude to asi nějaká zakázka směřovaná někam do jihovýchodní Asie. Rozhodně to nemohl dělat někdo, kdo nemá přístup k ofsetovému tiskařskému stroji, kdo neměl přístup k výrobě hologramu,“ říká Hubert Lang, vedoucí oddělení dokladů, Ředitelství služby cizinecké policie. Pokud motoristé zjistí, že koupili padělanou dálniční známku, měli by podle ministerstva kontaktovat policii. Když má totiž motorista na autě padělek, dopouští se přestupku a hrozí mu pokuta.

Známky by podražit neměly

Podle dostupných informací by ale zavedení nových bezpečnostních prvků nemělo zvýšit cenu dálniční známky. Stát má z kuponů stále více peněz, aniž by musel zdražovat. Ročně utrží z jejich prodejů přes čtyři miliardy korun. „Domníváme se, že zvýšením cen dálniční známky by se to neprojevilo. Bude se spíš zkoumat, jakým způsobem zlepšit zabezpečení známky v rámci výrobních nákladů, které jsou nastaveny, a tím pádem by cena zůstala stejná,“ sdělil mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka. 

České dálniční známky jsou přitom často chráněny více než ty zahraniční. Podle odborníků jsou jejich bezpečnostní prvky na lepší úrovni, než má například Slovensko nebo Švýcarsko. Naopak Rakousko nebo Slovinsko jsou na tom ještě lépe, některé z jejich prvků jsou prý padělateli jen stěží napodobitelné.