Česko a Jižní Koreu spojí strategické partnerství

Soul – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezidentka Korejské republiky Pak Kun-hje oznámili na tiskové konferenci po summitu uzavření strategického partnerství mezi Českem a Jižní Koreou. Takovou dohodu má Česká republika třeba s Izraelem nebo USA, Jižní Korea je ale první takovou zemí v Asii.

Na návštěvě v Jižní Koreji se už český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zajímal o ekonomické možnosti spolupráce. Dosud převažuje hlavně v automobilovém průmyslu. Po setkání s prezidentkou Korejské republiky Pak Kun-hje se navíc podařilo podepsat dohodu o strategickém partnerství mezi naší zemí a Jižní Koreou. „My jsme po diplomatické linii připravili určité společné prohlášení, které potvrzuje navázání kvalitativně vyšších vztahů mezi Českou republikou a Korejskou republikou. Hovoříme o tom jako o strategické spolupráci nebo o strategickém partnerství mezi Českou republikou a Koreou,“ řekl Sobotka.

  • „Jde o to, že chceme rozšířit záběr oblastí, kde budou naše země spolupracovat, a konkrétně dnes to naznačila memoranda, která byla podepsána. Čili půjde o oblast dopravy, půjde o oblast bezpečnosti, ale samozřejmě také v budoucnu bychom rádi spolupracovali v oblasti jaderných technologií, protože jak Česká republika, tak Korea chtějí rozvíjet využití jádra k výrobě elektrické energie,“ řekl premiér Sobotka.

Podle náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy je to poměrně výjimečná záležitost. „Je to první asijská země, se kterou má Česká republika takovou dohodu,“ uvedl náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. „Takovou dohodu nemáme s mnoha zeměmi. Máme ji s Izraelem, samozřejmě Evropská unie sama o sobě je pro nás strategickým partnerem a pak Spojené státy,“ doplnil.

Premiér Bohuslav Sobotka na návštěvě v Jižní Koreji
Zdroj: ČTK/AP/Ed Jones

Premiér Sobotka pak jihokorejskou prezidentku pozval i k návštěvě České republiky. Dnes premiér přiletěl do druhého největšího korejského města Pusanu, které se nachází na jihu Korejského poloostrova, a sešel se s guvernérem provincie.

V pátek si Sobotka v oblasti Pusanu prohlédne automobilový závod Hyundai a továrnu na výrobu pneumatik Nexen Tire. Tyto firmy připravují v České republice investice v objemu zhruba 27 miliard korun, díky nimž se v ČR vytvoří více než 1 900 pracovních míst. Premiér se podívá i do strojírenského závodu společnosti Doosan Industries, která v roce 2009 koupila plzeňskou Škodu Power, jež je nyní jedním z pěti nejsilnějších světových výrobců turbín.

Ministr Ťok: Korejci můžou v Praze postavit rychlodráhu na letiště

Jihokorejské firmy by se mohly podílet na vybudování vysokorychlostní dráhy z centra Prahy na letiště Václava Havla. Po jednání se svým protějškem So Sung-hwanem to sdělil český ministr dopravy Dan Ťok, který v Koreji doprovází premiéra Sobotku. „Vyzval jsem jihokorejské kolegy, aby se přihlásili do plánovaného tendru na výstavbu dráhy na pražské letiště. Máme zájem, aby se konečně dostavělo spojení, které umožní dostat se z letiště do centra za méně než dvacet minut,“ uvedl ministr.

Tendry na jednotlivé části stavby by mohl být vypsány do tří až čtyř let, uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. V současnosti připravuje správce železniční sítě - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) - studii proveditelnosti, která by měla být hotová do poloviny roku. Na podzim by tak podle Neřolda mělo být jasné, jakou variantu budoucí tratě ministerstvo vybere.