Češi opouštějí sjezdovky v Livignu, své zimní Chorvatsko

Silné euro a snaha českých vlekařů udržet lyžaře na českých horách – to jsou hlavní důvody toho, proč Čechů v alpských střediscích letos ubylo. A to dokonce i v italském Livignu, kde jsou po Polácích a Němcích nejčastějšími hosty. Pro mnohé Čechy je toto alpské středisko obdobou letní dovolené v Chorvatsku.

Slabá koruna stahuje Čechy z alpských kopců (zdroj: ČT24)

„Určitě budeme mít letos méně českých turistů, ale nebude to tak velký úbytek,“ věří Luca Moretti, prezident turistické centrály APT Livigno. Podle statistik Čechů v tomto lyžařském středisku zatím jen přibývalo. Jenom loni na zdejších kopcích lyžovalo skoro sto tisíc Čechů, kteří častěji než ostatní národy volí ubytování v apartmánech.

Livigno láká turisty na 115 kilometrů sjezdovek a 40 kilometrů běžeckých stop, i proto sem jezdí trénovat i čeští profesionální sportovci. Turisté navíc oceňují i bezcelní zónu, kde mohou nakupovat na nižší ceny, do kterých není započítaná DPH ani spotřební daň. Daňovou výjimku získalo Livigno kvůli své specifické poloze už za Habsburků, později ji potvrdila i Evropská unie.

Ušetřit se dá také na cestě zpět – ceny benzinu a nafty se zde pohybují v přepočtu kolem 23 korun za litr.