ČOI řeší nevyžádané zásilky a hrozby exekucí, tentokrát jde o medaile

Praha - Česká obchodní inspekce řeší desítky stížností na švýcarskou firmu, která nabízí poštou pamětní medaile. Zákazníkům vadí nevyžádané zásilky, faktury za nedodané zboží a hrozby exekucí. Ačkoli firma sídlí ve Švýcarsku, její název navíc připomíná jméno společnosti, která je výhradním dodavatelem oběžných mincí pro Českou národní banku. S tou ale nemá nic společného.

Nabídka na koupi pamětní medaile za 299 korun přišla loni v dubnu poštou i Jiřímu Horákovi. Do dnešního dne objednané zboží nedostal, místo toho mu začaly chodit další nabídky a materiály. Potom už přicházely i faktury na částky přes tisíc korun a nakonec dorazila výzva k zaplacení dluhů. „Byla tam určitá výhrůžka, že pokud částku neuhradím do určité doby, můžu být sankcionovaný exekutorsky,“ řekl České televizi.

Na to, že po odběru jedné medaile bude prodejce zákazníkovi posílat celou sérii dalších, upozorňuje nenápadný text na vnitřní straně obálky. Pan Horák se proto obrátil na Sdružení obrany spotřebitelů – Asociaci a také na Českou obchodní inspekci. Ta v posledních měsících řešila desítky podobných případů. „Zvážíme další kroky, jedním je i kontaktování dozorového orgánu ve Švýcarsku,“ uvedl její mluvčí Jiří Fröhlich.

ČOI řeší desítky stížností na pamětní medaile nabízené poštou (zdroj: ČT24)

Český mincovní obchod na prosbu o vyjádření nereagoval. Centrální banka na firmu už dřív podala trestní oznámení. Odborníci navíc upozorňují na matoucí informace o kvalitě pamětních medailí. Letáky například lákají na takzvané limitované série. „U medailí se pohybují série v řádu stovek nebo desítek kusů. Je-li nějaká medaile, u níž je deklarováno, že je přísně limitované množství pět, deset, patnáct nebo dvacet tisíc kusů, tak se bude jednat asi o věc zcela bezcennou,“ upozorňuje hlavní metodik ochrany platidel ČNB Jaroslav Moravec.

Zákazníka může oklamat i název firmy. Připomíná totiž jméno společnosti, která je výhradním dodavatelem oběžných mincí pro Českou národní banku. S tou ale nemá nic společného. Rejstříkový soud musí při registraci nové firmy dbát na to, aby název nezněl klamavě. Společnosti ale zákon obcházejí tím, že firmu založí v zahraničí a v Česku funguje jen její pobočka. Extrémní případ představují společnosti s názvy Odbor kontroly ministerstva vnitra LLC nebo Technická správa Bezpečnostní informační služby LLC, které také se státními institucemi nemají společného zhola nic.