Soutežící z Dánska vyhrál v Eurojackpotu téměř 1,4 miliardy korun

V Dánsku padla jedna z nejvyšších výher v evropské loterii Eurojackpot. Soutěžící vyhrál 49,67 milionu eur (téměř 1,4 miliardy korun). Hlavní výhra, která padla při pátečním losování, se hromadila od ledna, jackpot totiž naposledy našel výherce koncem prosince.

Loterie Eurojackpot se v současné době mohou účastnit obyvatelé 16 evropských zemí, mimo jiné Česka, Německa či skandinávských států. „Díky společné výherní jistině dosahuje jackpot velmi vysokých hodnot. Minimální výše jackpotu je deset milionů eur, maximální 90 milionů eur,“ uvedl Václav Jalovecký z loterijní firmy Sazka, která v Česku tuto soutěž provozuje. Případný český výherce dostává částku vyplacenou v korunách.

Rekordní částka v Eurojackpotu padla loni v září, kdy výherce z Finska získal téměř 61,2 milionu eur (přes 1,6 miliardy korun). Páteční výhra je podle dostupné bilance čtvrtá nejvyšší. Získat hlavní výhru ale není jednoduché. Po změně pravidel loni v říjnu je šance jedna ku 95 milionům, do úpravy to přitom bylo jedna ku 59 milionům.

Pro získání hlavní výhry je nutné trefit sedm čísel, přičemž sázející tipuje pět čísel z 50 plus dvě dodatková čísla z deseti. Na jedné sázence může vsadit maximálně šest sloupců. Losování Eurojackpotu se koná každý pátek od 20:00 místního času v Helsinkách.