Ruskému Yandexu se nelíbí nadvláda Googlu, obvinil jej z monopolu

Moskva - Ruský antimonopolní úřad zahájil vyšetřování společnosti Google, podezřívá ho ze zneužití dominantního postavení jeho operačního systému Android. Reaguje tak na stížnost největšího ruského vyhledávače Yandex. Ten se stížností přišel poté, co se výrazně propadl jeho podíl na domácím trhu.

Podíl Yandexu na ruském vyhledávacím trhu se konkrétně ve čtvrtém čtvrtletí poprvé od roku 2010 propadl pod 60 procent, hlavně kvůli konkurenci mobilních přístrojů. „Android dnes v Rusku okupuje zhruba 86 procent trhu (chytrých telefonů), čili je přirozené, že podíl ruského vyhledávače na ruských telefonech opravdu klesá,“ říká pro ČT redaktor Živě.cz Jakub Čížek.

Jde opravdu o monopol?

Yandex uvedl, že výrobcům přístrojů je stále častěji bráněno instalovat do svých přístrojů služby od konkurentů Googlu, pokud tyto přístroje mají operační systém Android. Často je zde tak automaticky nastaven vyhledávač od Googlu. „Myslím si, že v případě ruského trhu to není úplně monopolní jednání… Uživatel si může z telefonu s Androidem lehce odinstalovat služby Googlu a používat místo nich Yandex,“ dodává Čížek.

Jakub Čížek, redaktor Živě.cz 

„Ruské úřady jsou několik posledních let poměrně alergické na americké technologické firmy, toto zdaleka není první případ.“

Čížek: Hlavním důvodem bude přirozený růst telefonů s Androidem (zdroj: ČT24)

Případ Yandexu se podobá vyšetřování, které vůči Googlu vedou evropské úřady. Ty zkoumají, zda Google protiprávně nezneužívá 80procentní podíl svého operačního systému Android na trhu k podpoře svých dalších služeb, od map po vyhledávání. „I v Evropě je tato otázka zpolitizovaná. Už nejde úplně o původní podstatu věci, ale o souboj mezi Evropou a Amerikou. Tu okořenila i aféra kolem NSA – protože je Google americká firma, údajně s NSA spolupracuje,“ vysvětluje redaktor Živě.cz.

Ovšem v Evropě se dá očekávat, že na vyřešení problému dojde teprve v několika následujících letech, míní Čížek. Rozhodnutí Evropské komise totiž mělo být známo už loni v červnu. „Teď máme pomalu konec února a problém ještě nová komise ani nezačala řešit,“ doplnil.

Ruský antimonopolní úřad teď má na prozkoumání stížnosti až 30 dní. Ale může být i rychlejší, neboť podle slov svého mluvčího sleduje kroky Bruselu a Googlu v celé záležitosti.