Nový poradce ukrajinské vlády Mikloš přináší recept slovenských reforem

Praha – Ukrajina potřebuje podobné reformy jako u nás, tvrdí slovenský politik Ivan Mikloš, který se stal vrchním poradcem ukrajinské ministryně financí Natalije Jareškové. Podle předběžné dohody by se měl po dobu jednoho roku zabývat zejména daněmi a veřejnými financemi. Současně bude radit i tamnímu ministrovi hospodářství.

Čtyřiapadesátiletý ekonom byl v letech 1998 až 2002 místopředsedou slovenské vlády pro ekonomiku, následně zastával čtyři roky funkci ministra financí. V této pozici byl i v letech 2010 až 2012 za premiérky Ivety Radičové.

V ekonomicky strádající Ukrajině chce Mikloš prosazovat zejména zjednodušení daní. Ukrajině prý 25 let citelně chybí zásadnější reformy. „Chtěl bych, aby se systém vyčistil, aby se zrušily různé výjimky a odpočitatelné položky a speciální sazby, aby byl mnohem jednodušší odpočet daní. Právě to by motivovalo k investování a podnikání a zmenšilo prostor pro daňové úniky,“ řekl slovenský exministr v rozhovoru pro ČT24.

Právě dnes Mikloš jednal v širším kruhu i s premiérem Ukrajiny Arsenijem Jaceňukem. Toho pý zaujala právě daňová reforma na Slovensku. „Řekl, že se k tomu setkáme ještě speciálně v užším kruhu jen s ministryní a s ním,“ dodává Mikloš.

Jak napsal ukrajinský server, Mikloš je posledním z cizinců, kteří v nedávných měsících posílili ukrajinskou vládu a týmy ukrajinských ministrů. V prosinci se například stali náměstky na ministerstvu spravedlnosti dva zahraniční odborníci pocházející z Gruzie a Litvy. Poradcem ukrajinského vedení je rovněž bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili.

Mikloš: Ukrajina potřebuje zjednodušit daně (zdroj: ČT24)