Kvůli podezřením u HSBC policie zasáhla v ženevské pobočce

Bern - Švýcarští vyšetřovatelé ráno prohledali sídlo švýcarské pobočky britské banky HSBC Private Bank v Ženevě. Prokuratura má podezření z praní špinavých peněz a skrývání černých kont mnoha desítkám tisíc lidí z celého světa. Na případ upozornili před několika dny novináři, kteří od loňského roku ověřovali údaje získané francouzským deníkem Le Monde a své reportáže nyní zveřejnili. Mezi hříšníky mohou být i čeští občané.

„Ministerstvo pro veřejné záležitosti oznamuje, že na základě nedávných veřejných zjištění souvisejících s bankou HSBC Private Bank zahájilo trestní řízení proti bance“ pro podezření ze závažného praní špinavých peněz, uvedlo ministerstvo v dnešním prohlášení. 

Podle informací francouzského a švýcarského tisku z poslední doby švýcarská větev britské banky HSBC dlouhá léta pomáhala bohatým klientům vyhýbat se placení daní a spravovala černá konta desítkám tisíc zákazníků z celého světa, včetně zločinců a obchodníků se zbraněmi, ale i známých podnikatelů, politiků a celebrit. 

Skandál kolem banky HSBC se rozhořel už v roce 2007, kdy její bývalý zaměstnanec, IT expert Hervé Falciani, nelegálně získal údaje o klientech a účtech. Ty o rok později předal francouzským úřadům, které celou záležitost s podezřením na daňové úniky začaly vyšetřovat. Věnovaly se ale pouze francouzským jménům na seznamu a v roce 2010 předaly dalším zemím důvěrné seznamy jejich občanů, klientů HSBC, kteří se také mohli dopustit daňových deliktů. 

Logo bankovní skupiny HSBC
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Justin Sullivan

V USA, Francii, Belgii a v Argentině nyní banka čelí trestnímu vyšetřování. Belgický soudce dnes oznámil, že zvažuje uvalení mezinárodního zatykače na členy vedení finanční instituce, protože HSBC prý při vyšetřování nespolupracuje. Více o případu ZDE.

HSBC je globální bankou, která má hlavní aktivity v Evropě a v Asii a byla první bankou na světě, jež se oficiálně již v minulosti přiznala k praní špinavých peněz. Američané ji například vyšetřovali několik let a soustředili se na převody miliard dolarů do zemí, jako je Írán. Tedy do těch částí světa, které podléhají mezinárodnímu embargu. Přes HSBC zřejmě praly špinavé peníze i zločinecké organizace, včetně mexických drogových kartelů. V závěru roku 2012 tak banka souhlasila, že zaplatí rekordní pokutu 1,92 miliardy dolarů.