Hackeři ukradli bankám miliardu dolarů, operovali prý i v Česku

New York - Organizovaný gang počítačových hackerů, který od konce roku 2013 napadl stovku bank ve 30 zemích, ukradl při nelegálních operacích už přes miliardu dolarů (přes 24 miliard korun). Nemuseli se přitom násilně prolamovat do systému, stačila jim k tomu běžná podniková síť bank. Ve své zprávě to uvedla ruská antivirová firma Kaspersky Lab.

Hackeři ukradli bankám více jak miliardu dolarů (zdroj: ČT24)

Zločinci napadli stovku finančních institucí po celém světě, zejména pak v Rusku, USA, Německu, Číně a na Ukrajině. Drtivou většinu obětí tvoří podle Kaspersky Lab Rusové.

Hackeři prý vyvinuli metody, jak díky phishingu či dlouhodobému sledování chování zaměstnanců získat přístup k vnitřnímu systému banky. Poté dokázali získávat peníze například pomocí převodů na své účty nebo přeprogramováním bankomatů. Jednotlivé útoky se vyznačovaly hlavně velikou dávkou trpělivosti. Hackeři čekali na vhodný okamžik klidně i několik měsíců. Podle všeho zároveň pracovali s menšími částkami tak, aby nevzbudili podezření. U každé z bank ukradli maximálně kolem deseti milionů dolarů.

Hackeři navíc nekradli z účtů vkladatelů - zaměřovali se na prostředky samotné banky. I to může být další důvod, proč odhalení trvalo tak dlouho. Peníze zkrátka nikomu konkrétnímu nechyběly. „Hackeři nemuseli ani násilím pronikat do bankovních služeb. Dostávali se prostě do podnikové sítě bank a zkoumali, jak své podvody zamaskovat jako legální operace,“ vysvětlil postup zločinců ruský expert Sergej Golovanov.

Nápravník: Běžní klienti bank nemají důvod k obavám (zdroj: ČT24)

Ruská antivirová společnost Kaspersky Lab dále uvedla, že v současnosti se hackeři snaží rozšířit své útoky v zemích střední a východní Evropy, na Blízkém východě, v Asii a v Africe. „Nedokážu říct, které subjekty byly v Česku zasaženy,“ uvedl pro Českou televizi regionální manažer Kaspersky Lab Jan Sekera.

Česká policie nepotvrdila ani nevyvrátila informaci, že by gang zaútočil i na tuzemské banky. „Obecně mohu uvést, že jsou naši experti připraveni a vybaveni na vyšetřování podobné trestné činnosti,“ sdělil mluvčí policejního prezidia David Schön.

Jak řekl v rozhovoru pro ČT24 expert na počítačovou bezpečnost Jiří Nápravník, princip je velmi podobný viru Regin, který byl použit loni v sítích různých úřadů. Autor udělal chytrý virus, který antivirové programy nebyly schopné dlouhou dobu detekovat.

„Z pohledu běžného občana, který má peníze v bance, bych se určitě neznepokojoval. Z pohledu manažera velké banky bych určitě zpozorněl, protože to názorně ukazuje, že v současném zabezpečení informačních systémů je něco špatně,“ míní Nápravník.

Zločinecké operace, které prý v dějinách internetové kriminality nemají obdoby, se podařilo odhalit ve spolupráci s mezinárodními policejními organizacemi Interpol a Europol. V týmu hackerů byli programátoři z Ruska, Ukrajiny, Číny a některých evropských zemí.

Podle listu The Wall Street Journal zatím není jasné, kolik přesně bank hackeři napadli ani jaké konkrétní banky to byly. V seznamu firmy Kaspersky Lab je kromě Česka uvedeno například Německo, Polsko, Švýcarsko, USA, Rusko nebo Británie.