V Česku přibývá podnikatelů z Polska, Maďarska i Balkánu

Česko se v posledních letech těší rostoucímu zájmu podnikatelů ze Slovenska, Polska, Maďarska a balkánských států, počet ruských a ukrajinských firem v Česku stagnuje. „Zatímco v případě Polska či Maďarska hraje roli zejména ekonomická a geografická blízkost, balkánské státy mohou v podnikání v ČR vidět možnost, jak se dostat blíže k západním trhům,“ uvedl člen představenstva společnosti CRIF - Czech Credit Bureau Pavel Finger. Počet firem z Rakouska, Německa a Nizozemska naopak klesá.

Jak vyplývá z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, v roce 2014 bylo v České republice evidováno více než 450 000 obchodních společností, z nichž téměř čtvrtina má majoritního zahraničního vlastníka. Nejčastějšími zahraničními vlastníky jsou Slováci (20 000), Rusové (17 500), Ukrajinci (10 800) a Němci (9 500).

V několika posledních letech narostl počet firem se slovenskými, polskými, maďarskými, rumunskými či bulharskými vlastníky. „Těch vlivů je víc, jak vývoj českého trhu, tak třeba dozvuky ekonomického propadu,“ upřesnil redaktor ČT Pavel Cyprich s tím, že u polských a maďarských podnikatelů jde hlavně o geografickou blízkost. Z první desítky zahraničních firem však došlo k mírnému poklesu počtu u firem s vlastníky z Rakouska (-7,4 procenta), Německa (-5,6 procenta) a Nizozemska (-6,1 procenta).

V posledním desetiletí dramaticky rostl počet firem s ruskými vlastníky, a to z 8 300 na 17 500. Nejmarkantnější nárůst počtu společností s ruskými vlastníky byl zaznamenán před rokem 2010, naopak od roku 2012 dochází k určité stagnaci, v posledním roce dokonce k mírnému odlivu ruských firem z republiky. „Přetrvávající krize na Ukrajině a sankční politika EU se na vývoji počtu ruských společností u nás zatím projevily jen mírně,“ dodal Finger.

Na Slovensku je ruský ekonomický vliv mnohem menší. Firem s ruským vlastníkem tam působí ani ne 500. „Slovensko je díky přijetí eura mnohem integrovanějším státem než ČR, a láká tak podnikatele z dalších států eurozóny, především z Polska, kde se objevuje stoprocentní nárůst v posledních pěti letech,“ upozornil Finger.

Zároveň se na Slovensku zvýšil počet obchodních společností, které jsou z více než 50 procent vlastněny Ukrajinci. Ti mohou přes Slovensko mnohem snadněji proniknout na západní evropské trhy. Jedničkou v počtu firem se zahraničním kapitálem je na Slovensku přirozeně Česká republika. Po 22 letech od rozdělení Československa tam podniká téměř 17 000 firem s českým majoritním vlastníkem. „Pokud jde o Ruské podnikatele, je rozdíl opravdu markantní,“ dodal Cyprich s tím, že ukrajinských podnikatelů na Slovensku.