Fraport řecká letiště nezíská, vláda se chystá obchod přehodnotit

Athény – Řecko podle ministra pro koordinaci vládních operací Alekose Flaburarise přehodnotí rozhodnutí předat část letišť do soukromých rukou. Stát plánoval na 40 let pronajmout čtrnáct regionálních letišť v turisticky atraktivních lokalitách provozovateli frankfurtského letiště firmě Fraport.

Řecko chtělo dlouhodobým pronájmem čtrnácti letišť Fraportu, ke kterému se připojila také řecká energetická skupina Copelouzos, získat 1,2 miliardy eur (asi 33 miliard korun). Nová vláda však v transakci pokračovat nechce. Podle Alekose Flaburarise obchod ještě nebyl dokončen. „My jsme řekli, že bude zastaven, a teď se tím také budeme zabývat,“ uvedl ministr.

Fraport měl do správy získat letiště v turisticky atraktivních lokalitách, jako je například Korfu. Součástí kontraktu měl být i závazek nového provozovatele investovat do rozvoje letišť v prvních čtyřech letech 330 millionů eur.

Nová řecká vláda se rozhodla zastavit prodeje strategického státního majetku. Jde o jednu z podmínek záchranného balíčku EU a MMF, podle kabinetu ale jde o „zločin“. Vedle regionálních letišť vláda zastavila chystaný prodej piraejského přístvu, energetické společnosti PPC či plynárenské skupiny DEPA.