Jde to i bez bank. České firmy objevují možnosti půjček napřímo

Praha – Jedna firma peníze potřebuje, druhá jich má nadbytek, a tak je chce zhodnotit. V Česku se začíná rozbíhat půjčování peněz bez účasti bank a úvěrových společností. Přibývají weby pro takzvané peer-to-peer (P2P) půjčky, tedy takové, kde peníze nabízejí jednotlivci nebo investoři.

Když chtějí podnikatelé rozšířit svoje podnikání, mají několik možností. Kromě využití vlastních zdrojů se nabízí bankovní půjčky. Pro živnostníky nebo drobné podniky jsou ale často nedostupné, nevýhodné nebo je kolem nich prostě moc papírování.

Teď si mohou půjčit přes internet přímo od investorů nebo jiných firem. Stačí na příslušném webu vyplnit formulář a zadat částku, o kterou mají zájem. Věřitelé si pak sami vyberou, komu peníze půjčí. A v aukci soutěží o to, kdo nabídne nejvýhodnější podmínky. „U nás si zadává podmínky sám žadatel o úvěr. To on si určí, kolik si chce půjčit, na jak dlouhou dobu a tak dále. A ten, kdo mu chce půjčit peníze, mu může nabídnout pouze stejné nebo lepší podmínky,“ popisuje ředitel P2P finance CZ Roman Kakos.

Průměrný úrok na peer-to-peer platformách se podle něj v Česku pohybuje mezi 5 a 15 procenty. „Jsme regulovaní ČNB. Před tím, než jsme náš portál spustili, tak jsme se museli zaregistrovat jako platební instituce malého rozsahu,“ dodává Kakos.

Půjčku ale nemusí dostat každý. Web totiž dokáže z informací o obou stranách transakce určit, jak je obchod rizikový. „Žadatel může být v insolvenci nebo může mít dluh vůči VZP. A to všechno si investor zjišťuje proto, aby mohl správně a efektivně rozhodnout o úvěru,“ vysvětlil člen představenstva CRIF (Czech Credit Bureau) Pavel Finger.

Platformy pro peer-to-peer půjčování peněz
Zdroj: ČT24

Půjčování peněz bez bank už několik let běží třeba ve Velké Británii nebo ve Spojených státech; tamní největší portály zprostředkovaly půjčky skoro za 7 miliard eur (skoro 200 miliard korun). Někteří proto P2P považují za konkurenci bank. „Pokud by se poskytování peer-to-peer půjček v Česku rozmohlo, budou na to muset i české banky zareagovat,“ myslí si šéfredaktor Fincentra Petr Zámečník. Bankéři by například mohli poskytovat půjčky levněji nebo změnit úvěrové podmínky.

Šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček P2P ovšem jako konkurenci pro banky nevnímá. Spíš je vidí jako alternativu k jejich nabídce, která se může hodit určitému typu firem nebo v určitých situacích. „Je to další úvěrový nástroj, který doplňuje ty možnosti, které dneska jsou,“ myslí Havlíček.

Také Kakos je přesvědčen, že banky se internetovými službami nabízejícími P2P půjčky nemusejí cítit ohroženy. „Pro banky je to velká příležitost. Banky ve světě se samy stávají investory na peer-to-peer platformách,“ uzavřel Kakos.