Češi pomůžou Jordánsku postavit první jadernou elektrárnu

Ammán/Abú Zabí – Jordánsko se rozhodlo postavit svou první jadernou elektrárnu, s její výstavbou mu pomůžou čeští odborníci. Vyplývá to z memoranda podepsaného během současné návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Jordánsku. Na spolupráci se dohodla jordánská komise pro atomovou energii a společnost ÚJV Řež.

Zástupce české firmy Jozef Mišák v tiskovém prohlášení uvedl, že se dokument zaměřuje na spolupráci při návrhu a následné výstavbě i provozu jaderných elektráren a výzkumných reaktorů. Obě strany se rovněž dohodly na licenčním posuzování bezpečnosti, provozu jaderných zařízení a také na nakládání s radioaktivním odpadem. Dohoda dále předpokládá výměnu vědeckých a technických informací, s čímž souvisí oblasti lidských zdrojů a výchova odborníků.

Za českou stranu dohodu podepsal Mišák, který je v ÚJV Řež manažerem pro strategický rozvoj, a místopředseda jordánské komise pro atomovou energii Kamál Aradž. ÚJV Řež se o spolupráci s Jordánskem zajímá dlouhodobě. Jordánská delegace Českou republiku navštívila loni a seznámila se s možnostmi, které můžou čeští odborníci v oblasti jaderné energetiky nabídnout. V ÚJV Řež je nyní na stáži několik jordánských odborníků.