Řecko opustí eurozónu, tvrdí bývalý šéf Fedu

Atény – Silně zadlužené Řecko bude muset odejít z eurozóny. V rozhovoru pro BBC to prohlásil bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan s tím, že si nedokáže představit, kdo by mohl být ochoten poskytovat další půjčky na podporu řecké ekonomiky. Podle řeckého premiéra byl záchranný program pro Řecko chyba, jeho prodloužení odmítá. Nyní je prý nutný překlenovací úvěr.

Téma Horizontu: Řecko jednalo s Evropou o dluzích (zdroj: ČT24)

Nová řecká vláda vedená levicovým premiérem Alexisem Tsiprasem nyní usiluje o změnu podmínek mezinárodního záchranného programu. Řecko už požádalo mezinárodní věřitele o překlenovací podpůrný program do konce května, aby mělo čas na vyjednání nových podmínek spolupráce.

Tsipras dnes poslancům sdělil, že nepožádá Unii o prodloužení záchranného programu. „Záchranný program selhal,“ uvedl premiér při svém prvním velkém projevu v parlamentu. „Nová vláda nemá právo žádat o prodloužení… protože nemůže žádat o prodloužení chyby.“

Prioritou vlády je podle premiéra řešení „velkých ran“ způsobených záchranným programem a řešení „humanitární krize“. Tsipras rovněž slíbil, že bude bojovat s korupcí a řešit problémy s daňovými úniky.

Alexis Tsipras
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Thanassis Stavrakis

Berlín chce, aby Atény závazky splnily

Především Německo trvá na tom, aby Řekové splnili to, k čemu se v minulosti zavázali. Ministr financí Wolfgang Schäuble prohlásil, že podmínky čerpání byly pro Řecko výhodné a nevidí možnost, že by se ještě zmírnily.

„Nemyslím si, že se to vyřeší bez odchodu Řecka z urozóny,“ okomentoval situaci Greenspan, který stál v čele Fedu v letech 1987 až 2006. „Je pouze otázkou času, kdy všichni pochopí, že odchod (Řecka z eurozóny) představuje tu nejlepší strategii,“ dodal.

Řecko
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Michael Debets

Exšéf Fedu také upozornil, že si nedokáže představit způsob pokračování eura, pokud nedoje k politické integraci členských zemí eurozóny. 

Po Řecku by mohly odejít i další státy, upozorňuje Greenspan

Všechny karty nyní drží v rukou členové eurozóny, konstatoval Greenspan. Udržení bloku o 19 členech bude podle něj znamenat tlak, který ucítí všichni. Navíc existuje riziko, že eurozónu opustí i další jihoevropské země.

Britský ministr financí George Osborne nedávno BBC sdělil, že Londýn už připravuje plán pro případ takzvaného řeckého „grexitu“. Rizika pro britskou ekonomiku se zvyšují každý den. Pokud by se Atény skutečně vzdaly eura, způsobilo by to nestabilitu na evropských finančních trzích, upozornil Osborne.

  • Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech ve výši 240 miliard eur (6,7 bilionu korun). Výměnou za úvěrovou pomoc musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel.