Prodám elektrárnu. Značka: levně

Pozornost Německa se v posledních letech upírá k větrným turbínám a solárním panelům. Do roku 2045 chce náš západní soused z obnovitelných zdrojů vyrábět až 45 procent elektrické energie. V kurzu už nejsou zejména plynové elektrárny, které nyní mohou zájemci koupit za velmi výhodných podmínek. Dokonce i s dopravou v ceně.

Dva největší výrobci elektrické energie v zemi, společnosti RWE a E.ON, by velmi rádi prodali především své plynové elektrárny, které kvůli narůstající výrobě energií z obnovitelných zdrojů na jedné straně a kvůli rekordně nízkým cenám uhlí na straně druhé přestávají být konkurenceschopné. Je přitom relativně snadné rozebrat je na kusy, naložit na nákladní auta a lodě a na jiném místě je zase složit nazpátek, píše na svých stránkách Bloomberg. 

K mání jsou buď celé elektrárny, nebo i jen jejich klíčové součásti. Ceny jsou lákavé, protože mohou být až o několik desítek procent nižší, než by bylo v případě nových kusů. Například obrovité turbíny pro výrobu elektřiny, které se nacházejí v srdci elektrárny, stojí minimálně 30 milionů dolarů (733 milionů Kč). Z druhé ruky je však pořídíte až o více než třetinu levněji. To je obzvlášť zajímavé pro kupce v rozvojových zemích.  

„Existuje likvidní globální trh pro plynové turbíny,“ prohlásil 21. ledna v Berlíně zástupce výkonného ředitele RWE Rolf Martin Schmitz. „Náklady na dopravu jsou naprosto marginální,“ uvedl také. Firma v roce 2012 prodala turbíny z rozebrané jaderné elektrárny k další přepravě do Egypta. V Německu a v Nizozemsku má RWE v současnosti více než šest zakonzervovaných generátorů poháněných plynem, které na těchto trzích možná už nebudou nikdy potřeba.    

Lipno - oprava turbíny
Zdroj: ČT24

Prodej použitých elektráren a jejich součástí zprostředkovává společnost RAG Mining Solutions. Ta na svém webu nabízí deset různých elektráren v Německu, uhelných i plynových, které jsou na prodej - celé, nebo po částech. Použitá elektrárna je nejméně o třetinu levnější než nová, řekl výkonný ředitel RAG Mining Solutions Martin Junker listu Westdeutsche Allgemeine Zeitung v rozhovoru, který vyšel v srpnu. Je také rychlejší uvést ji do provozu. „Je mnohem rychlejší rozebrat a složit starou elektrárnu než kompletně novou stavbu,“ prohlásil. Trhy prý zpozoroval v bývalém Sovětském svazu, v Asii, Africe a možná v Chile.      

Ceny energií kvůli zacílení na obnovitelné zdroje spadly 

Německé elektrárny jsou na prodej, protože německý obrat k energiím z obnovitelných zdrojů vedl ke zhroucení cen elektřiny. Cena kontraktu pro dodání elektřiny v příštím roce klesla v lednu na nejnižší úroveň od dubna 2004. S neutěšenou situací na trhu se vyrovnává i E.ON, který loni vytvořil divizi pro vyřazování z provozu. Firma se nejdříve snaží prodat turbíny a další součásti v rámci společnosti. Když se to nepodaří, hledá zájemce o části elektrárny nebo celý tento provoz jinde, sdělil mluvčí Markus Nitschke. „Je tu stále více požadavků na součásti a čas od času na celé elektrárny,“ uvedl.

E.ON se tak nyní rozhodl prodat své plynové a uhelné elektrárny v Itálii společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH). Ten kontroluje finančník Daniel Křetínský. Jde o elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 4 500 MW, což je pro představu výkon více než dvou Temelínů. Zhruba 3 900 MW je kapacita šesti plynových elektráren a zbytek, cca 600 MW, pak představuje výkon černouhelné elektrárny Fiume Santo na ostrově Sardinie. Transakci ještě musí schválit příslušné orgány Evropské unie. Vypořádání obchodu by mělo proběhnout v letošním druhém čtvrtletí. Italská média v prosinci odhadovala akvizici na skoro 60 miliard korun. EPH je dominantním hráčem v distribuci zemního plynu a elektřiny na Slovensku, v Česku vlastní například teplárny či elektrárnu v Opatovicích, v Německu pak hnědouhelné doly.

Podzemní zásobník plynu skupiny RWE
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

E.ON také loni v květnu oznámil, že přestěhuje svou paroplynovou elektrárnu o výkonu 430 megawattů ve slovenské obci Malženice, pokud se objeví atraktivní podmínky. Elektrárna nebyla v provozu ani tři roky, než se v ní kvůli slabému místnímu trhu s elektřinou zastavila činnost.    

Firma Stadtwerke München, poskytovatel rozvodných služeb vlastněný městem Mnichov, plánuje letos zavřít dvě plynové turbíny ve své tepelné elektrárně v mnichovské části Freimann. Obecně podnik uvažuje o prodeji komponentů, které už dál nepotřebuje, sdělil mluvčí Christian Miehling.    

Prodat některé elektrárenské součásti může být snazší než jiné. „Pro menší plynové turbíny je dobrý trh,“ řekl Schmitz z RWE. „Pro velká zařízení je trh podstatně menší.“