Studenti už teď začínají lovit zajímavé brigády za hranicemi

Přestože na vysokých školách ještě nezačal další semestr, už startuje boj o nejlepší letní brigády v zahraničí. Velký zájem je přitom o Spojené státy, kde letos zaměstnavatelé nabízejí více pozic než v minulosti.

Zaměstnavatelé z USA mají s tuzemskými pracovníky vesměs dobré zkušenosti. Vybírat si je proto přijíždějí sami i přímo do Česka. Mezi nimi i Ramy Elshaer, majitel restaurace v Jižní Karolíně, který zavítal do Brna. Jeho nabídka zaujala i Luďka Podolana z Uherskobrodska. Pracovat pro svého nového šéfa odjíždí v červnu. „V Americe jsem už byl v roce 2011 a byly to jedny velké prázdniny,“ říká Podolan.

Nejčastější důvody, proč studenti volí letní brigádu v zahraničí, jsou následující: seznámit se novými lidmi, procestovat jiný kontinent, procvičit si jazyk a něco si přivydělat. Studenti si rádi vybírají hlavně práce, kde často mluví s lidmi. I když hlídání dětí celosvětovému žebříčků v oblíbenosti brigád pořád vévodí, zájem o něj klesá.

Události: Zahraniční brigády pro vysokoškoláky (zdroj: ČT24)

Radka Šťávová, mluvčí agentury zprostředkovávající pracovní pobyty:

„Průměrný plat u amerických zaměstnavatelů se pohybuje od 7 do 12 dolarů za hodinu. Šikovný student si za čtyři měsíce může vydělat kolem 130 tisíc korun.“

Navíc zaměstnavatelé k platu často přidají ubytování a někdy i další bonusy. Třeba Radka Hájková dostala skipas. Po osmi hodinách na recepci v kanadském lyžařském areálu se tak odreagovává na tamních svazích. A podobných odvážlivců přibývá. Za posledních pět let vyrazilo na brigádu do světa o 15 procent studentů více.