Čtyři z deseti Čechů nemají žádné úspory, ukázal průzkum

Praha – V průměru čtyři z deseti Čechů žijí bez finanční rezervy. Vyplynulo to z průzkumu agentury Ipsos pro skupinu ING. S tímto výsledkem se Česko řadí k evropskému průměru. Nejlépe jsou na tom v evropském srovnání Nizozemci a Lucemburčané, nejhůře naopak Rumuni. Průzkum se uskutečnil na přelomu října a listopadu loňského roku ve třinácti zemích Evropy, účastnilo se ho 12 743 respondentů.

Že nemá v zásobě žádné úspory, uvedlo v průzkumu 41 procent Čechů (loni to bylo 31 procent). Víceméně to odpovídá evropskému průměru, který činí 38 procent (o rok dřív 35 procent). Nejzodpovědnější jsou v tomto směru obyvatelé Nizozemska a Lucemburska, kde nemá žádnou finanční rezervu pouze pětina lidí. Naopak v Rumunsku by v případě problémů nemělo kam sáhnout 60 procent lidí, v Turecku a Polsku téměř polovina.

„Naše průzkumy v dlouhodobém horizontu ukazují, že jsme poměrně spořivý národ a ti, kdo mohou, si nějaké peníze stranou odkládají,“ uvedl ředitel retailového bankovnictví ING Bank Libor Vaníček.

Češi patří k několika málo evropským národům, které v loňském roce deklarovaly vyšší spokojenost s úsporami než v roce předchozím. A to i přesto, že čtvrtině tuzemských respondentů se finanční rezervy v loňském roce snížily.

Omezovat výdaje musely v loňském roce asi tři čtvrtiny Evropanů. Nejčastěji šetřili na volnočasových aktivitách, jako jsou návštěvy kulturních a sportovních akcí nebo návštěvy restaurací. Další oblastí, kde ušetřit, se stala dovolená, a to především pro obyvatele Rakouska, Německa, Lucemburska a Rumunska. Především ženy pak deklarovaly, že si odpustily útraty za oblečení a kosmetiku. Evropané nicméně šetřili i na údržbě a vybavení domácností.

Průzkum se uskutečnil kromě České republiky také ve Španělsku, Francii, Belgii, Nizozemsku, Velké Británii, Německu, Lucembursku, Itálii, Rakousku, Polsku, Rumunsku a Turecku.

Ve splácení dluhů se Češi mírně polepšili

V loňském roce se Češi mírně polepšili ve splácení svých závazků. Ke konci prosince mělo dluhy po splatnosti 8,23 procenta všech dospělých obyvatel ČR, zatímco počátkem roku to bylo 8,36 procenta. Nejhůře jsou na tom s platební morálkou na severu Čech. A naopak nejlépe si vedou lidé od Vysočiny po Zlín. Do problémů se klienti bank nejčastěji dostávají kvůli ztrátě zaměstnání.

Nesplacené dluhy
Zdroj: ČT24