OKD bude propouštět. Kolik horníků odejde, neřekla

Karviná – Těžební společnost OKD letos propustí stovky zaměstnanců, konkrétní čísla ale ještě nejsou známá. Za snižováním stavů stojí klesající produkce uhlí. OKD má asi jedenáct tisíc vlastních zaměstnanců, další tři tisíce lidí najímají dodavatelské firmy. Už před koncem roku musela kvůli snižování těžby společnost propustit 300 pracovníků.

„Cílem optimalizace počtu pracovních míst je přizpůsobit počet zaměstnanců klesajícímu objemu těžby, ale také mimořádně náročným podmínkám na černouhelném trhu, kde v uplynulých třech letech klesly ceny koksovatelného uhlí na méně než polovinu,“ sdělil mluvčí OKD Marek Síbrt.

Míra nezaměstnanosti EU se po třech letech dostala opět pod 10 procent

Moravskoslezský kraj se přitom řadí k regionům s nejvyšší nezaměstnaností v zemi, na konci ledna tam bylo bez práce téměř 84 000 lidí a podíl nezaměstnaných činil 9,8 procenta. „Když na trh práce přijde najednou několik stovek lidí, je to vždycky problém. My jsme ale na nárůst počtu nezaměstnaných připraveni, máme nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, rekvalifikace, společensky účelná pracovní místa,“ řekla ředitelka Úřadu práce v Ostravě Yvona Jungová. Uplatnění uchazečů podle ní závisí například na jejich věku, vzdělání nebo zdravotním stavu.

Snižovaní počtu pracovních míst se podle Síbrta dotkne celé společnosti. „Společnost OKD se snaží k optimalizaci počtu zaměstnanců přistupovat sociálně odpovědně. Na odchodu se chce dohodnout především s lidmi v důchodovém nebo předdůchodovém věku, případně s těmi, kteří jsou sociálně zajištěni,“ řekl. Přirozenou cestou, jako je například odchod do důchodu, změna zaměstnání nebo zdravotní důvody, opouští OKD každoročně zhruba 500 lidí.

Propuštění mohou využít program Nová šichta, kterou podnik odstartoval loni na podzim a do kterého se zapojilo už několik desítek odcházejících. Propuštění zaměstnanci mají podle kolektivní smlouvy nárok na nadstandardní odstupné ve výši šesti měsíčních platů. V případě dodavatelských firem by se měl počet zaměstnanců snížit řádově o stovky lidí.

Méně uhlí znamená méně horníků

OKD má v letošním roce v plánu vytěžit zhruba 7,8 milionu tun uhlí, což je téměř o jeden milion tun méně než loni. „V dlouhodobém horizontu bude těžební profil OKD nadále klesat. Těmto faktorům se musí přizpůsobit počet zaměstnanců,“ uvedl mluvčí a dodal, že podle analýz expertů nelze očekávat, že by v nejbližším období ceny uhlí výrazně rostly. „Proto společnost OKD musí nastavit své podnikání na udržitelnou úroveň i při současných extrémních podmínkách na trhu, aby uchránila ostatní zaměstnance a mohla být nadále klíčovým zaměstnavatelem v regionu,“ uvedl.

Společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice a těží jej ve čtyřech hlubinných dolech. OKD je dceřinou firmou společnosti New World Resources (NWR), která po nedávném dokončení finanční restrukturalizace patří z 50,5 procenta skupině CERCL Mining. V této skupině, která se dříve jmenovala BXR Mining, má poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. Ve firmě NWR drží zbylé podíly institucionální investoři a drobní akcionáři.