Plynovod Nord Stream se rozšíření nedočká, ohlásil Gazprom

Moskva - Ruský plynárenský gigant Gazprom nebude rozšiřovat plynovod Nord Stream. Podle agentury Reuters dnes zrušil plány stavby. Jako důvod společnost uvedla komplikovanou politickou situaci. Plynovod vede z Ruska do Německa, firma uvažovala například o prodloužení do Velké Británie.

Gazprom už začátkem prosince oznámil zrušení plánu na výstavbu plynovodu South Stream, který měl přivádět ruský plyn přes Černé moře do střední Evropy. Podle šéfa podniku Alexeje Millera se firma rozhodla přehodnotit strategii pro evropský trh. Gazprom se podle něj už nechce starat o výstavbu infrastruktury pro rozvod ruského plynu po Evropské unii. Potrubí nutné pro dodávky plynu konečným spotřebitelům tak budou muset zajistit evropské plynárenské podniky.

Expert: Rusko se s EU nemohlo dohodnout na využívání plynovodu (zdroj: ČT24)

Na výstavbě nového plynovodu se Rusové dohodli s Tureckem

Rusko současně se zrušením projektu South Stream oznámilo, že se dohodlo s Tureckem na výstavbě podmořského plynovodu s kapacitou 63 miliard krychlových metrů ročně, tedy stejnou, pro jakou byl projektován South Stream. Plynovod s názvem Turkish Stream by podle dřívějších Millerových sdělení měl plně nahradit tranzit plynu přes Ukrajinu do Evropy. Ta bude muset vybudovat vlastní spojení se zamýšleným plynovodem do Turecka, aby mohla dostávat ruský plyn.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

Nord Stream
Zdroj: ČT24/Nord Stream