ŘSD diskriminoval uchazeče o veřejnou zakázku, dostal pokutu

Praha - Nejčastěji pokutovaná státní firma za chyby ve veřejných zakázkách Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) inkasovala další pokutu. Tentokrát za diskriminaci některých uchazečů ve výběrovém řízení. Ve výši tři sta tisíc korun jí udělil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

ŘSD chybovalo v půlmiliardovém tendru z roku 2007 na stavbu mostu v Děčíně. Po firmách požadovalo, aby hlavní inženýr stavby měl praxi v oboru nejméně 15 let. Podle antimononopolního úřadu byl tento požadavek nepřiměřený a diskriminoval některé uchazeče o zakázku. ŘSD se hájilo tím, že v době, kdy zakázku vypsalo, existoval na trhu dostatečný počet firem, které tyto podmínky splňovaly.

Jak však říká ÚOHS, už samotný požadavek na autorizaci v oboru mosty a konstrukce zaručuje praxi hlavního inženýra stavby. „S přibývajícími lety praxe nemusí nutně přibývat také zkušeností a dovedností osoby, která praxi získala. Je naopak možné, že s narůstající délkou praxe může osoba vykonávající předmětnou činnost považovat výkon své práce za určitou rutinu, přičemž nelze s jistotou tvrdit, že lze zlepšovat své schopnosti a zkušenosti donekonečna,“ uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová.   

Aktuální rozhodnutí je pravomocné, ŘSD se proti němu neodvolalo. Zakázku nakonec v souboji čtyř uchazečů vyhrálo Sdružení Estakáda Děčín, které tvořily firmy Viamont DSP, JHP spol. s r. o. a Energetické a dopravní stavby.