Obama: Budu podporovat střední třídu na úkor úzké vrstvy boháčů

Washington - Ve svém poselství o stavu unie se americký prezident vyjádřil jasně. Chce více zdanit bohaté Američany, aby na druhé straně naopak daňově zvýhodnil střední a nižší třídu. Nazývá to férovým podílem všech Američanů na bohatství společnosti. Republikáni to naopak označují za přerozdělování, po vzoru Robina Hooda.

Projev prezidenta USA Baracka Obamy (zdroj: ČT24)

Stěžejní bod projevu o větším zdanění bohatých, které hodlá prosadit prezident Barack Obama v posledních dvou letech působení v Bílém domě, zveřejnil předem. Jak pro Českou televizi okomentoval redaktor Hospodářských novin Daniel Anýž, byl to záměr, který lze považovat za první velký výstřel kampaně 2016. „Argumenty pro tento krok předkládá za celou demokratickou stranu, za příštího kandidáta.  A na ten musí republikáni nyní najít odpověď. Ví, že většinu daňových zákonů, tak jak jsou postaveny, se mu asi nepodaří v Kongresu protlačit. Je ale nyní na republikánech, aby vysvětlili, proč to tak nechtějí. Aby jednoduše nebyli tou stranou, která říká ne, tím by prohráli souboj o veřejné mínění,“ vysvětluje Anýž.

Spojené státy si sice nikdy nepotrpěly na přerozdělování, ale současný model evidentně funguje pro stále méně lidí. Proto jak američtí demokraté, tak republikáni hledají recept, jak to změnit.

Daňové změny mají přinést 320 miliard dolarů

Prezident zdůraznil, že americké ekonomice se v posledním roce začalo dařit nebývale dobře. Proto by rád tento růst udržel a prosadil podporu střední třídy podmíněnou zvýšením daní bohatým Američanům či korporacím, bankám a dalšímu dobře prosperujícímu finančnímu sektoru. Kongres by podle prezidenta měl zvýšit některé daně, což by umožnilo získat během deseti let dodatečných 320 miliard dolarů (zhruba 7,7 bilionu korun). Šéf Bílého domu chce s jejich pomocí financovat řadu opatření na podporu rodin s dětmi a v oblasti vzdělávání. Jsou mezi nimi například daňové úlevy na dítě či bezplatné dvouleté městské vyšší školy. Obama rovněž zopakoval svou výzvu ke zvýšení minimální mzdy a navrhl uzákonění týdne placené nemocenské.    

Republikáni chtějí snížit daně všem 

I pro Republikány, kteří mají v obou komorách Kongresu většinu, bude ústředním tématem voleb 2016 střední třída. Otázka příjmové nerovnosti, nebo obecně společenských nerovností, je velkým tématem americké společnosti. Recept republikánů je ale jiný. „Oni prosazují obecné snížení daní všem, tak aby se podpořila privátní podnikavost, ať už podniková, nebo individuální, občanská. A chtějí věřit tomu, že tahle metoda, která fungovala například za doby amerického prezidenta Ronalda Reagana, se znovu osvědčí,“ říká Anýž.

Internetové podnikání vytlačuje tradiční pracovní místa
Zdroj: ČT24/ČTK/WAVEBREAK

Problémem však je, že americká společnost se od těch dob změnila. Změnila se její pracovní třída. „Jak globalizace, tak internetové podnikání vygumovalo tradiční pracovní místa pro střední třídu v kancelářích nebo ve výrobě a je otázka, zda tyto původní republikánské metody mohou ještě dnes fungovat,“ dodává Anýž. A to je důvod, proč Obama sází na větší zdanění korporací, bank, zkrátka těch nejbohatších vrstev americké společnosti.

Růst ekonomiky nahraje demokratům

Jak napsal list Financial Times (FT) republikáni očekávali, že budou po loňských vyhraných volbách do Kongresu na koni. Nyní se však nečekaně ocitli v defenzivě a musejí přemýšlet, jak se postaví Obamově nové strategii, která Kongres odsunula na vedlejší kolej. K dosažení většího optimismu v řadách středostavovských rodin může Obamovi podle FT pomoci hlavně silnější hospodářský růst americké ekonomiky, který by mohl podle odhadů Mezinárodního měnového fondu (MMF) letos dosáhnout až 3,1 procenta. Odhad průměrného růstu jiných vyspělých ekonomik světa se přitom podle MMF pohybuje kolem 2,3 procenta.

Ve Spojených státech také klesá nezaměstnanost: za loňský rok se podle ministerstva práce podařilo vytvořit více pracovních míst než za jakýkoli jiný rok za posledních šestnáct let. Závažným problémem ale zůstává rostoucí propast mezi bohatými a chudými. Podle Davida Madlanda ze Střediska pro americký pokrok proto Obamovou hlavní výzvou pro zbylé dva roky bude zajistit, že z rostoucí ekonomiky budou profitovat všichni občané, ne jen ti bohatí. Právě zlepšení ekonomické situace střední a nižší třídy by podle FT mohlo demokratům v nadcházejících volbách přinést potřebné hlasy.

Diskuse o ekonomických nerovnostech i v Davosu

Ekonomické nerovnosti budou tento týden také jedním z témat 45. ročníku Světového ekonomického fóra, které odstartovalo ve švýcarském Davosu. Podle nevládní organizace Oxfam majetek nejbohatšího procenta lidské populace v roce 2016 překročí celkový majetek ostatních lidí. „Podíl světového majetku v držení jednoho procenta nejbohatších se ze 44 procent v roce 2009 zvýšil na 48 procent v roce 2014 a v roce 2016 překročí 50 procent,“ upřesnila britská organizace ve zprávě a vyzývá ekonomické mocnosti k úpravě těchto závratných nerovností. „Propast mezi velmi bohatými a zbytkem populace se rychle prohlubuje. Mezinárodní lídři by se měli pustit do osobních zájmů velkých hráčů, kteří brání spravedlivějšímu a více prosperujícímu světu,“ řekla generální ředitelka Oxfamu Winnie Byanyimaová, která bude spolupředsedkyní konference v Davosu. Byanyimaová v této souvislosti chce, aby se letos uspořádal světový summit o daních s cílem „přepsat mezinárodní fiskální pravidla“.