Irsko zakáže svícení konvenčními žárovkami

Dublin - Irové nebudou moci používat klasickou "edisonovu" žárovku. Od roku 2009 bude muset být každá nahrazena ekologicky šetrnější alternativou. Toto opatření je spolu s penalizací řidičů automobilů s vyššími produkovanými emisemi důkazem zezelenání irské politiky. Takzvaný uhlíkový rozpočet představil dnes ministr životního prostředí John Gromley.

Nové energetické standardy budou podle ministra znamenat nejsnadnější cestu k omezení používání klasických žárovek. „Je potřeba zbavit se technologie vynalezené za průmyslové revoluce,“ nechal se slyšet.

Opatření zredukuje emise oxidu uhličitého o 700 tisíc tun ročně a spotřebitelům ušetří 185 milionů euro. Ekologičtí aktivisté rozhodnutí vítají, opozice je naopak proti a osočuje vládu z přehnaně ambiciózní extravagantní politiky.

Ještě dřív než revoluce ve svícení čeká Iry revoluce na silnicích. Od července příštího roku budou majitelé nově zaregistrovaných vozidel zdaňováni sedmi různými tarify dle negativního vlivu na životní prostředí. Motoristé s nejnižšími emisemi budou do státní kasy přispívat 100 eury, nejméně ekologičtí řidiči zaplatí 2000 eur ročně.

Ministr financí Brian Cowen komentoval zezelenání rozpočtu jako nutnost. Při představení rozpočtu uvedl: „Bude třeba ještě mnohem více snahy, abychom nastavili ten správný kurz k plnění Kjótského protokolu a limitů EU pro rok 2020.“