České dráhy povede Petr Žaluda

Praha - Šéf pojišťovací společnosti AXA Czech Republic Petr Žaluda nastoupí na místo generálního ředitele Českých drah. Do konce ledna dráhy povede Josef Bazala. Dřívější informace týdeníku Euro dnes v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce potvrdil náměstek ministra dopravy a šéf dozorčí rady Českých drah Vojtěch Kocourek. Dráhy by měl Žaluda vést od února.

„Nástup pana Žaludy na funkci je velmi aktuální, koneckonců se ví, že je to člověk pana ministra,“ uvedl Kocourek. „Předpokladem je, že ty personální změny by mohly proběhnout k prvnímu druhý příštího roku,“ dodal.

Změna pravděpodobně souvisí s vydělením nákladní dopravy z Českých drah do dceřiné společnosti ČD Cargo, kterou má podle Eura vést právě dosavadní generální ředitel drah Josef Bazala. Jeho přechod na ředitelský post ČD Cargo už dříve nevyloučil mluvčí drah Ondřej Kubala.

Bazala už je nyní předsedou představenstva ČD Cargo, v pětičlenném orgánu působí také Žaluda, Bazalův náměstek pro nákladní dopravu Rodan Šenekl, severomoravský podnikatel Bogdan Heczko a ředitel odboru strategie ČD Jaroslav Richter, který přípravu k založení dceřiné firmy vedl.

ČD Cargo vzniklo 1. prosince. Základní kapitál nové společnosti je 8,8 miliardy korun. Od mateřské firmy ČD Cargo dostane například třetinu všech lokomotiv Českých drah a všech 32.000 nákladních vagonů. Z mateřské firmy do dceřiné přejde 13.000 z nynějších asi 55.000 zaměstnanců ČD.