Část britských poslanců žádá uvalení restrikcí na zahraniční pracovníky

Londýn/Praha – Za poslední tři roky přišel do Velké Británie za prací více než jeden milion cizinců. Imigranti obsadí podle oficiálních statistik zhruba 81 procent nově vzniklých pracovních míst. Tento fakt nyní kritizují někteří poslanci a požadují uvalení restrikcí na práci cizinců v zemi.

„To je velmi velké číslo, které ukazuje, jak důležitá je kontrola imigrace, jestliže z ní máme plně profitovat,“ vyzdvihl v rozhovoru pro Sunday Telegraph stínový ministr pro migraci Damian Green. Konservativní strana, které je členem, již delší dobu volá po stanovení ročního stropu pro udělování pracovních povolení.

Omezení, které konzervativci žádají, však podle redaktora BBC v Londýně Ivana Kytky nebude mít zásadní vliv na postoj Britů k zahraniční pracovní síle. „Britská vláda sice ty komentáře poslanců bere na vědomí, nicméně nehodlá přijmout, myslím, že ani nemůže přijmout žádné opatření, které by přinášelo například od příštího roku nějaké restrikce,“ ubezpečil ve čtvrtečním Dobrém ránu.

Ve Velké Británii pracuje podle odhadů odborníků 20 až 30 tisíc českých občanů. „Jejich přítomnost nevyvolává zdaleka tak velkou pozornost jako například přítomnost mladých Poláků,“ objasnil Kytka. Češi v ostrovním království zastávají celé spektrum činností od těch nevíce kvalifikovaných až po pomocné práce. Uplatňují se především ve službách a v gastronomii, přijíždí ale také například lékaři, architekti a IT odborníci.