HDP Číny je o 40 procent nižší, než se předpokládalo

Washington - Druhá největší ekonomika světa – Čína – není tak velká, jak se předpovídalo. S odvoláním na zprávu Světové banky to uvedla BBC. Předchozí kalkulaci velikosti čínské ekonomiky banka snížila o 40 procent. Přehodnocení zveřejnila poté, co aktualizovala způsob, kterým vypočítává výši hrubého domácího produktu.

Podle odhadů Světové banky dosahuje po opravě celkový HDP Číny v paritě kupní síly 5,33 bilionů dolarů. Původní data Mezinárodního měnového fondu hovořila o hodnotě 10,15 bilionu dolarů. I přes toto výrazné snížení Čína stále zůstává druhou největší ekonomikou světa po Spojených státech, které dosahují v tomto ukazateli hodnoty 12 bilionů dolarů.

Změnu dat způsobila aktualizace cen produktů, které se používají pro výpočet HDP podle parity kupní síly tak, aby bylo možné porovnávat údaje z celého světa. Původní výpočet založila Světová banka na cenách, které byly zastaralé a neodpovídaly aktuálnímu vývoji, což ovlivnilo výsledné hodnoty.

Přehodnocení dat se zásadně promítne do ekonomických prognóz. Již nyní je zřejmé, že se Čína v roce 2012 nestane světovou ekonomickou velmocí, jak se předpokládalo. Prvenství by si i nadále mělo udržet USA.