EK přišla s návrhem sjednotit trh s hypotékami

Brusel - Evropská komise přišla se zatím nezávazným návrhem sjednotit trh s hypotékami. Cílem by měla být větší volnost zákazníků při výběru banky a naopak nižší náklady finančních domů. Opatření by pomohlo hlavně těm, kteří v zahraničí pracují, nebo tam chtějí investovat.

Většina evropských bank půjčí občanům unie peníze na nákup nemovitostí v jakékoli členské zemi, aniž by tam měli trvalý pobyt. „Neděláme rozdíly mezi místními zákazníky a těmi ze zahraničí. Platí pro ně stejné úroky i podmínky,“ potvrzuje Leo Verhoeven z KBC Bank. Většinu hypoték si však přesto lidé berou doma nebo v zemi, kde nemovitost stojí.

Brusel chce usnadnit přístup k úvěrům kdekoli v Evropě. Zákazníkům to má přinést více informací o podmínkách a bankám méně překážek při prověřování platební schopnosti. Sjednotit by se měly i vzorce pro výpočet úrokové sazby. Podle mluvčího Evropské komise Olivera Drewese je totiž trh s hypotékami roztříštěný a je potřeba ho na základě přeshraniční spolupráce zlepšit.

„I kdyby se ztrojnásobilo množství přeshraničně poskytovaných hypoték, tak dnes budou na trhu EU pořád tvořit zhruba zanedbatelné jedno procento všech hypoték,“ poznamenává analytik Národohospodářské fakulty VŠE Jan Havel.

V eurozóně jsou sice úrokové sazby vyšší, ale přesto může být hypotéka v zahraničí pro Čechy zajímavá. Díky posilující koruně se totiž splátky v eurech snižují. A například v Bruselu jsou ceny nemovitostí oproti jiným metropolím stále příznivé.