Patria chce s ministerstvem obrany jednat o zakázce na transportéry

Praha - Finská zbrojařská firma Patria, která v loňském tendru na dodávku transportérů pro českou armádu za více než 20 miliard korun skončila druhá za rakouským Steyrem, se chce o zakázku znovu ucházet. Poté co nedávno česká ministryně obrany Vlasta Parkanová oznámila vypovězení dodávky transportérů od společnosti Steyr, poslala firma oficiální dopis ministryni obrany Vlastě Parkanové. Nelíbí se jí, že ministerstvo obrany zatím vyjednává jen s rakouskou zbrojovkou. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN).

„Žádný kontrakt mezi Českem a Steyrem teď neexistuje. My to chápeme tak, že je celá zakázka znovu na začátku. A proto očekáváme, že ministerstvo vedle jednání se Steyrem zahájí diskuzi i s námi o naší nabídce,“ řekl HN viceprezident Patrie Wulf Hessulf.

Ministerstvo ale zatím údajně jednání s Patrií v plánu nemá. „Dopis jsme vzali na vědomí, blíže se k němu nebudeme vyjadřovat,“ řekl listu mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Ministerstvo chce v lednu pokračovat v jednání s rakouskou firmou Steyr. Od více než dvacetimiliardové zakázky česká vláda ustoupila kvůli tomu, že Steyr podle ministerstva obrany neplnil závazky vyplývající ze smlouvy - nestihl transportéry dodat včas. Stroje při kontrolních zkouškách nevyhověly ve 24 z 93 smluvních bodů.