Zimbabwe reaguje na inflaci emisí nových bankovek

Harare - Zimbabwe vydává nové peníze. Reaguje tak na nedostatek hotovosti způsobený hyperinflací, která v zemi dosahuje až 8000 procent. Bankovky v hodnotě 250.000, 500.000 a 750.000 zimbabwských dolarů začala centrální banka vydávat ve středu. Ve stejné době zahájila rovněž stahování 200.000 dolarového platidla, které uvedla do oběhu v červenci. Informace o tom přinesla britská televizní stanice BBC.

V posledních týdnech se stali běžným rysem nocí na ulicích zimababwských měst lidé spící před bankami. Ve dne se tvořily před jejich dveřmi obrovské fronty. V obchodě se stále více prosazuje směna. To je důsledek inflace, která již delší dobu sužuje jihoafrickou zemi. V 90. letech se pohybovala v řádech desítek procent. V novém tisíciletí přeskočila ze stovek procent až na dnešních 8000 procent, což je nejhorší výsledek ze všech zemí světa. Hodnota 200.000 zimbabwské bankovky se nyní pohybuje okolo 6,7 amerických dolarů.

„Během několika dnů bude dostatek hotovosti pro podnikání,“ slibuje si od emise nových bankovek guvernér zimbabwské centrální banky Gideon Gono. Výběry soukromých osob chtějí vládní úřady limitovat 50 miliony dolary.

Neutěšená situace v Zimbabwe je důsledkem politiky prezidenta Roberta Mugabeho, který začal znárodňovat farmy i podniky. Zatímco v roce 1996 rostl HDP státu o 7 procent ročně, v roce 2006 obsadilo Zimbabwe s 4,8procentním poklesem růstu produktu poslední místo v hodnocení všech zemí světa.