Schengen pomůže „just in time“ dodavatelům

Praha – Česká republika od dnešního dne získá konkurenční výhodu, která doposud v porovnání se západními zeměmi chyběla. Ze Schengenu budou profitovat příhraniční regiony. Dodavatelé v systému just in time získají vyšší jistotu, že obhospodaří zakázku. Schengenské vízum naopak ublíží firmám najímajícím zahraniční pracovníky z Východu.

Jaromír Drábek, prezident Hospodářské komory vidí největší výhodu v možnosti přestupu hranic téměř kdekoliv. „Zahuštění přeshraniční silniční sítě bude důležité pro rozvoj příhraničních regionů, které jsou mnohdy ekonomicky pod průměrem země. Například Broumovsku nebo Jesenicku vstup do Schengenu pomůže,“ myslí si Drábek.

Dodavatelské firmy v systému just in time jsou další, které mohou ze zrušení hraničních kontrol profitovat. „To se nejvíce týká oborů rychle se kazícícho zboží,“ uvedl Drábek.

Schengen ale způsobí firmám i nepříjemnosti. „Všichni, kteří přijíždějí do Česka budou od teď potřebovat schengenské vízum, nikoliv české,“ upozornil Drábek. Schengenské vízum je jednotné vízum pro celý prostor Schengenu, opravňuje držitele po vstupu do prostoru k volnému pohybu v něm.