Za emise se bude možná platit i v letectví

Praha/ Brusel – Letecká doprava by se měla od roku 2012 zapojit do obchodování s emisními povolenkami. Na jednání v Bruselu se na tom shodli ministři životního prostředí členských zemí Evropské unie. Aerolinie se ale bouří a tvrdí, že je nařízení připraví o zisky.

Evropská komise udává, že emise skleníkových plynů způsobené leteckou dopravou vzrostly od roku 1990 o 87 procent. Na celkové emisi se provoz letadel podílí 3 procenty. Návrh by měl zabránit dalšímu nárůstu tohoto podílu. Aerolinky by podle něj mohly vypouštět stejné množství plynů jako v letech 2004 až 2006. Za množství, o které by tento limit převýšily, by si musely připlatit.

Opatření se ale leteckým dopravcům nelíbí. Ročně prý tímto způsobem přijdou až o čtyři miliardy eur. Proto vznikají obavy, že by se prodej povolenek mohl promítnout do nárůstu cen letenek. „Kolují pověsti, že letecké společnosti přenesou veškeré náklady na zákazníka. To není tak úplně pravda. Přeci jen se pohybujeme ve velmi konkurenčním prostředí. Ale určité zdražení to zřejmě přinese,“ vysvětlila v rozhovoru pro ČT24 mluvčí Asociace evropských aerolinií Francoise Humbertová.

Proti návrhu se okamžitě vyslovily také Spojené státy. Důvodem je to, že stejná pravidla by neplatila pouze pro evropská letadla, ale pro všechny stroje, které budou přistávat na evropských letištích. USA se proto rozhodly, že pokud nařízení skutečně vstoupilo v platnost, obrátí se na obchodní soud.

Skeptičtí jsou ale rovněž ekologové. Záměr Evropské komise považují pouze za kosmetickou úpravu. Tempo snižování množství vypouštěných plynů je podle nich velmi pomalé. „Ministři životního prostředí se teď vrátili z konference o klimatu na Bali. Domluvené zásady ale nejsou schopni převést do praxe. Neprosazují žádnou opravdovou politiku vůči znečišťovatelům v leteckém průmyslu,“ vyzdvihla odbornice na emise z World Wildlife Fund Delia Villagrasová.

Obchod s emisními povolenkami se v současnosti vztahuje na průmyslové podniky, jako jsou například hutě, rafinerie nebo elektrárny. Před několika dny Evropská komise rozhodla o stanovení emisních limitů pro nové automobily.