Investoři objevují nové ekonomiky

Praha - Investoři se čím dál častěji orientují na rychle se rozvíjející, takzvané nové ekonomiky. Žhavými trhy současnosti jsou vedle Číny státy jako Rusko, Brazílie, ale i Kazachstán. Rychle se rozvíjejí, a tak nabízejí vysoké zisky i ztráty.

Takové investice však nejsou pro každého. „Tyto trhy jsou určeny těm, kteří chtějí investovat dlouhodobě, to znamená alespoň na pět let. Taky musíte ustát vysokou kolísavost. Musíte počítat s tím, že když může jít cena strmě nahoru, může jít také strmě dolů,“ vysvětluje prezident společnosti Parex Assat management Robert Idelson.

Investoři by podle něj měli do takzvaných žhavých trhů investovat alespoň část svého portfolia. Kvůli snížení rizika se ale nevyplatí svěřovat těmto trhům většinu nebo dokonce všechny své peníze. „To procento musí být pochopitelně malé. Řekněme pro konzervativního investora by to mělo být kolem pěti procent a pro dynamického investora do nějakých dvaceti až pětadvaceti procent,“ dodává prezident investorské firmy SFM Group ČR Jakub Sýkora.

Investoři se na žhavé trhy dostávají nejrůznějšími způsoby. Ti zkušenější většinou nakupují akcie konkrétních firem. Naopak pro začínajícího investora je lepší obrátit se na zprostředkovatele. „Ten nejjednodušší způsob je přes podílové fondy, které do těchto trhů investují, alokují nějakou část svých aktiv,“ míní Sýkora.

Čeští investoři jsou prozatím spíše konzervativní a více se spoléhají na bezpečné produkty. Většinu svých peněz mají uloženou na nízko úročených termínovaných vkladech a účtech – zhruba 650 miliard korun. Naproti tomu do podílových fondů investovali asi polovinu.