Trh s hypotékami v ČR i nadále poroste

Praha - Stále více Čechů vidí nejlepší způsob financování své bytové situace v hypotečním úvěru. Trh s hypotékami v České republice každoročně roste o desítky procent a hypotéka je v současnosti nejčastěji skloňovaným finančním produktem.

Za hypotečním boomem posledních let stojí především rostoucí příjem obyvatel, ale také stále atraktivnější nabídka bank, která zpřístupňuje hypoteční úvěr i těm skupinám obyvatelstva, které o něm dříve neuvažovaly. „O hypotéky dnes často žádají i ženy, stejně tak i starší lidé nad padesát let a skupiny, které na ni dříve nedosáhly, třeba lidé, kteří jsou na volné noze a nemají pravidelný příjem,“ popisuje současnou situaci na trhu redaktorka serveru Peníze.cz Věra Tůmová.

Neméně významným faktorem rostoucího zájmu o hypotéky je také fakt, že bydlení si nyní pořizují silné populační ročníky ze 70. let. Svou roli rovněž hrají stále poměrně nízké úrokové sazby, ty se však budou v budoucnu dále zvyšovat. Česká národní banka v roce 2007 provedla celkem čtyři korekce a klíčová Repo sazba je nyní ve výši 3,5 procenta. To je však stále nejméně v celé Evropské unii. Lze tedy očekávat další nárůst. Podle některých analytiků ale silné konkurenční prostředí banky donutí, aby nárůst úrokových sazeb alespoň zčásti promítly do svých marží, takže by ho potenciální klienti nemuseli silněji pocítit.

Ti, kteří hypotékám stále nevěří, mají i jiné možnosti. Nejvyhledávanější alternativou pro financování vlastního bydlení je úvěr ze stavebního spoření. Stavební spořitelny ve většině případů své produkty modifikovaly natolik, že jsou schopné hypotékám úspěšně konkurovat, a to i výší dostupného úvěru.

„Výhoda úvěru ze stavebního spoření je v tom, že se na něm může podílet celá rodina. Pokud složí stavební spoření do určité výše, nemusí mít zástavu nemovitosti, zatímco u hypotéky musí klient poskytnout zálohu vždy ze zákona,“ vysvětluje Tůmová. V pomyslném souboji však zatím hypoteční úvěry vítězí.

Na oblibě v poslední době získává také takzvaná americká hypotéka – tedy neúčelový hypoteční úvěr. Klient může vypůjčené peníze použít k jakémukoli účelu, musí však počítat s vyšším úrokem.

Podle Tůmové by se potenciální zájemce o hypotéku neměl rozhodovat pouze podle minimální výše úrokové míry. Důležitým faktorem, který by měl zájemce o hypotéku zvážit, je třeba také možnost výpovědi smlouvy. Ten, kdo se už pro hypotéku rozhodl, by se měl zamyslet nad pojištěním úvěru. Nabízí ho pojišťovny, ale i samotné banky.

I přes rychle rostoucí oblibu hypotečních úvěrů je Česká republika v této oblasti stále outsiderem. Podíl zadluženosti hypotékami vůči HDP je v Evropské unii v průměru 47,5 procenta. V Česku je hodnota tohoto ukazatele pouhých 6,1 procenta. Menší hodnoty vykazují v rámci EU už jenom Polsko a Slovinsko.