Keňský šilink se kvůli násilí po volbách propadl o sedm procent

Nairobi – Násilné protesty v Keni poškozují tamní ekonomiku. Keňská měna se propadla o sedm procent na 68 šilinků za dolar, a to i přesto, že Asociace devizových obchodníků odložila začátek obchodování o dvě hodiny.

„Obchodování začalo v 11 hodin, ale lidé zaujali postoj vyčkat a pozorovat,“ uvedl dealer I&M Bank. Podobného názoru je také keňský ministr Financí Amos Kimunya. „Lidé vyčkávají a zaujímají stanovisko, a proto se méně obchoduje. Centrální banka ale nevyhlásila žádný poplach. Šilink je pod kontrolou,“ pokusil se podle agentury Reuters uklidnit investory a zabránit jejich útěku z největší východoafrické ekonomiky.

Kromě devizového trhu ale výrazně klesly i hlavní keňské akciové tituly. Barclays Bank of Kenya ztratila pět procent a Kenya Commercial Bank oslabila o šest procent. NSE-20 – srovnávací index země – se propadl o 5,1 procenta na 5167,18.

Před ekonomickými dopady varují také světoví obchodní lídři. Obávají se, že keňská vláda zatratí okolo 2 miliard šilinků (v přepočtu přibližně 31 tisíc dolarů) za každý den, kdy zůstanou místní firmy v důsledku nepokojů zavřené.

Násilí v Keni vypuklo po vyhlášení těsného výsledku prezidentských voleb a přerůstá v etnické srážky. Nepokoje si již vyžádaly více než 300 obětí. Své domovy opustily desetitisíce lidí.