Zaměstnanost v Německu byla loni nejvyšší od sjednocení země

Berlín - Růst zaměstnanosti v Německu se v loňském roce více než zdvojnásobil, a do pracovního procesu se tak v průměru zapojilo 39,7 milionu občanů. Podle Spolkového statistického úřadu to je nejvíce od sjednocení Německa v roce 1990.

Míra zaměstnanosti se loni zvýšila o 1,7 procenta, reálně tedy zhruba o 649 tisíc lidí. Znamená to zároveň nejsilnější růst od roku 2000, kdy se zaměstnanost zvýšila o 1,9 procenta. V roce 2006 zaměstnanost vzrostla jen o 0,6 procenta, což bylo reálně asi o 242 tisíc lidí.

„K příznivému vývoji zaměstnanosti v roce 2007 přispěla hlavně dobrá ekonomická situace,“ píše se ve zprávě statistického úřadu. Pomohly však i teplejší počasí na začátku roku a opatření, která vláda zavedla koncem roku 2006. Díky nim zaměstnavatelé v některých oborech neukončili pracovní poměr lidem, o které je v zimních měsících slabší zájem.

Nezaměstnanost v Německu klesá od března 2005, kdy byla podle sezónně přepočtených údajů těsně nad pěti miliony lidí. Loni v listopadu bylo bez práce už jen 3,6 milionu lidí.

Analytici podle ankety agentury Reuters v průměru očekávají, že v prosinci se počet lidí bez práce snížil asi o 30 tisíc osob. Znamenalo by to, že se počet nezaměstnaných snižuje nepřetržitě 21 měsíců.

Německý list Stuttgarter Zeitung minulý týden citoval zástupce úřadu práce Heinricha Alta, který řekl, že počet nezaměstnaných bude klesat i v dalších měsících. Podle něj by do letošního podzimu mohlo být v Německu bez práce méně než tři miliony lidí.

Problémy Německu ale stále způsobují značné rozdíly mezi bývalými východními a západními zeměmi. „Rozdíl v nezaměstnanosti je obrovský. V západních zemích Německa dosahuje 6,7 procenta a ve východních dvojnásobek,“ vyzdvihl v rozhovoru pro Českou televizi ekonom Cerge Daniel Münich.

Kritický je také nedostatek kvalifikovaných pracovníků v některých odvětvích. Chybí odborníci na IT, strojní a elektrotechničtí inženýři a automobiloví experti. Tyto profese se snaží německá spolková vláda lákat prostřednictvím zelených karet, které udělují svým držitelům pracovní povolení na dobu pěti let.