Evropská komise navrhne vytvoření jednotný trh s online hudbou či filmy

Brusel - Evropská komise hodlá ještě během letoška navrhnout, aby se v Evropské unii vytvořil jednotný trh s online hudbou, filmy či hrami. Rychle se rozvíjející sektor podle komise nyní totiž trpí tím, že v jednotlivých zemích panují různá regulativní opatření a neexistují jasná pravidla pro ochranu autorských práv.

Výkonný orgán EU proto vyzývá poskytovatele internetových služeb, telekomunikační společnosti a další průmysl, aby s ní spolupracovaly na tom, jak zjednodušit a zabezpečit snadnější přístup k online hudbě, televizním programům, filmům či hrám skrze internet či mobilní telefony.

EK chce proto třeba zjednodušit udělování licencí na autorská práva pro tuto oblast trhu.

„Musíme si v Evropě vybrat: chceme silnější hudební, filmový a herní průmysl? Pak bychom měli dát tomuto průmyslu zákonnou jistotu, autorům obsahu spravedlivou odměnu a zákazníkům široký přístup k obrovské rozmanitosti online obsahu,“ prohlásila v dnešním prohlášení komisařka pro informační společnost Viviane Readingová. Dodala, že někdy kolem půlky roku hodlá přijít s návrhy na vytvoření jednotného trhu v tomto sektoru.

V některých zemích EU, například v Británii, sice prodej hudby přes internet tvoří až čtvrtinu v rámci tohoto segmentu, ale v dalších aspektech (například televize na vyžádání) je vše teprve v plenkách.