Pojišťovny platí poplatky u lékaře zraněným při nehodách z povinného ručení

Praha - Pojišťovny proplácejí u zraněných při dopravních nehodách nově zavedené poplatky za návštěvu lékaře a za pobyt v nemocnici v rámci povinného ručení. Platit tyto náklady budou pojišťovny jen u těch poškozených, kteří nehodu nezpůsobili.

 

Náklady léčení, které poškozený účelně vynaložil v souvislosti s odstraňováním následků nehody, spadají pod pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, vysvětlil mluvčí Kooperativy Marek Vích. Poškozený je podle něj stejně jako u ostatních nároků povinen tento nárok u pojistitele uplatnit a prokázat z hlediska oprávněnosti i výše.

Pro viníka nehody je podle pojišťoven řešením buď úrazové pojištění či pojištění denní dávky při pobytu v nemocnici. Pojišťovny neočekávají, že hrazení regulačních poplatků výrazně zvýší výdaje na povinné ručení. „Teoreticky neočekáváme, že by tyto platby měly mít výraznější vliv na tvorbu pojistných sazeb,“ podtrhl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Nyní nabízí povinné ručení na českém trhu deset pojišťoven. Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, stoupl v prvním pololetí o 174 tisíc na 5,841 milionu.