Tůma: ČNB bude reagovat na výrazné pohyby kurzu koruny

Berlín - Česká národní banka je připravena zasáhnout, pokud se bude kurz koruny pohybovat příliš prudce. V rozhovoru pro list Financial Times Deutschland to řekl guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Koruna v poslední době zřetelně zpevňuje.

„Pokud kurzová kolísání příliš zesílí, budeme reagovat,“ uvedl Tůma. „Jakmile se pohyby kurzu stanou faktorem inflace, pak se stávají kritériem i pro naše politická rozhodnutí,“ dodal guvernér.

Česká měna od počátku nového roku výrazně posiluje. Za minulý týden získala vůči euru zhruba půl koruny, dostala se až na 26,10 Kč/EUR a přiblížila se ke svému prosincovému historickému maximu 26,07 Kč.

Růst koruny umožňuje ČNB zvyšovat úrokové sazby pomaleji i přesto, že meziroční inflace vystoupila v listopadu již na více než šestileté maximum pět procent z říjnových čtyř procent. Hlavní úroková sazba je nyní na 3,50 procenta, nejníže z celé Evropské unie. Úrokové sazby zvýšila ČNB naposledy na konci listopadu a předtím v květnu, červenci a srpnu.

Tůma uvedl, že by byl rád, kdyby inflace do roku 2010 klesla zpět na dvě procenta. S touto úrovní ve střednědobém horizontu počítá i oficiální politika inflačního cílení ČNB.

V otázce přijetí eura Tůma připustil, že pro české firmy by mohlo mít nahrazení koruny výhody, před příliš brzkým krokem v tomto směru ale varoval. „Kdybychom splnili kritéria pro euro jen díky krátkodobým opatřením, mohly by nás brzy postihnout vážné problémy,“ řekl. „Pozorovali jsme to u řady zemí, jejichž konkurenceschopnost po zavedení eura těžce utrpěla,“ dodal guvernér s odkazem na ekonomiky Portugalska nebo Španělska.

Minulý týden Tůma v rozhovoru pro tisk uvedl, že Česká republika by mohla přijmout euro například v roce 2019. Podle něj by se tak využilo toho, že na tento rok připadá stoleté výročí zavedení české měny.