Nasdaq loni v USA uvedl na trh nejvíce emisí

New - Americká společnost Nasdaq Stock Market loni ve Spojených státech uvedla na trh nejvíce primárních emisí (IPO). Firma provozuje druhý největší akciový trh v USA. Druhá nejúspěšnější byla v USA NYSE Euronext.

Z celkového počtu 237 emisí, které loni splňovaly podmínky ke kotaci buď na Nasdaqu, nebo na konkurenční NYSE Euronext, jich na Nasdaq zamířilo 154. To je 65 procent z celku. Prim hrála emise společnosti Interactive Brokers Group.

Pokud by se braly v úvahu všechny emise, nejen IPO, ale i duální, které jsou i na jiných burzách, dále přesuny z jiných burz, obchodované fondy a strukturované produkty, pak Nasdaq přilákal 290 emisí.

NYSE Euronext v průběhu celého roku zahájila obchodování s 429 akciovými emisemi. Z tohoto počtu ale 140 emisí připadá na evropské trhy. Jak Nasdaq, tak New York Stock Exchange, se v poslední době snaží přilákat co nejvíce nových emisí.

Na trh Nasdaq směřují hlavně firmy z odvětví vyspělých technologií, třeba Intel nebo Microsoft, je na něm ale i celá řada firem z dalších oborů. Ve čtvrtém čtvrtletí se na Nasdaqu začalo obchodovat 90 nových emisí.