Textilky letos propustí až 5000 zaměstnanců

Praha - Textilní firmy by letos kvůli krachům mohly propustit dalších 3000 až 5000 zaměstnanců. Píší to dnešní Lidové noviny s odvoláním na prezidenta Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Josefa Nováka. Podniky se nejvíce potýkají s nárůstem cen energií a nedostatkem pracovníků. V současnosti pracuje v domácím textilním průmyslu asi 80.000 lidí, na počátku let devadesátých to byl trojnásobek.

Důvodem rušení míst podle deníku však nebudou kvóty, které zavedla Evropská unie v roce 2005 kvůli masivnímu přívalu čínského zboží na evropský trh. Kvóty se omezovaly delší dobu a budou nahrazeny monitorováním objemu dovozu. „Pokud by došlo k razantnímu nárůstu dovozu, je Evropská unie připravena jednat s Čínou,“ řekl generální ředitel frýdecko-místecké textilky Slezan Miroslav Halfar.

Podle něj 90 procent toho, co se prodává v konfekci a sportovním oblečení, pochází ze zemí jako je Čína, Vietnam, Indie, Malajsie a v poslední době i Turecko.

„Textil platí nejméně a setrvávají v něm jen lidé, kteří nemají lepší práci,“ dodal. Proto se textilky v hledání pracovní síly stále častěji obracejí na země jako je Mongolsko či Vietnam, píší LN.