Francouzské odboráře by mělo umlčet 90 milionů eur

Praha - Po podzimních stávkách francouzských odborových svazů čeká Sarkozyho vládu další test pevnosti přesvědčení o nutnosti sociálních reforem. Rušení tzv. zvláštního režimu penzijního systému pro specifické skupiny zaměstnanců bude třeba pracovníkům nahradit. Vláda už nabídla balíček 90 milionů eur, který by měl současné sociální výhody kompenzovat. V nejbližších dnech budou vláda a odbory o nabídce jednat.

„Generální sekretář Všeobecné konfederace práce se nechal slyšet, že je zvědavý, co vláda za ústupky odborům nabídne,“ připomněl ve vysílání ČT24 publicista Jaroslav Jírů. Odboráři by chtěli zvýšení mezd i důchodů.

„Třicet slavných let datovaných od dob de Gaulla je pryč a francouzská státní kasa už na velkorysou sociální politiku nemá prostředky,“ zmínil hlavní důvod sociálních změn, se kterými v zásadě souhlasí i sami odboráři, Jaroslav Formánek, redaktor týdeníku Respekt.

Francouzské stávkové iniciativy už teď však nebudou tolik slyšet, neboť vstoupil v platnost zákon o tzv. minimální službě, kdy je stávkující povinen zajistit daný servis.