Evropská komise trvá na zákazu chovu slepic v klecích

Brusel - Evropská komise trvá navzdory námitkám chovatelů druběžě na zavedení zákazu chovu slepic v klecích od roku 2012, se kterým počítá směrnice o stanovení minimálních požadavků k ochraně nosnic z roku 1999. Zákaz má vstoupit v platnost navzdory námitkám některých chovatelů, kteří tvrdí, že by současný způsob chovu měl skončit v době, kdy skončí životnost jednotlivých klecí. Tedy i později než v původně stanoveném termínu. Podle chovatelů opatření způsobí zdražení vajec a zvýšení levných dovozů ze zemí mimo unii.

„Rok 2012 platí a není žádný důvod jej odkládat. Upozorňuji chovatele, že by měli s rušením klecí začít co možná nejdříve, aby splnili požadavek Evropské unie,“ řekl dnes novinářům eurokomisař pro zdraví Markos Kyprianu. Podle něj má zrušení klecí řadu výhod pro spotřebitele, kteří stále více chtějí takzvané bio produkty, a zvyšuje i životní podmínky chovných slepic.

Neupravované klece musejí země EU zakázat nejpozději k 1. lednu 2012. Směrnice se týká všech chovů nad 350 kusů nosnic s výjimkou rozmnožovacích. Někteří chovatelé ale již v minulosti hrozili, že zrušení chovu v klecích zdraží výrobu vajec. Podle nich je současný systém hygieničtější než chov v otevřeném výběhu.

„Ekonomický dopad bude negativní, chovatel bude mít při stejných nákladech nižší produkci. Opatření může v EU vést ke snížení produkce vajec až o 40 procent,“ zdůraznila Dagmar Tůmová z Českomoravské drůbežářské unie. Opatření podle ní podpoří dovozy vajec z chovů ve třetích zemích, které nebudou muset splňovat stejné podmínky jako chovatelé v unii.

Část českých chovatelů si nebude moci úpravu klecových chovů finančně dovolit a budou muset skončit s podnikáním. „Je možné, že na to nebude mít až třetina českých chovatelů,“ varovala Tůmová.

„Zákaz klecového chovu povede k vyšším nákladům, a ty se zřejmě projeví i u finálního produktu chovu drůbeže, zejména u vajec,“ dodala kproblematice mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Dnešní rozhodnutí Evropské komise naopak přivítali ochránci zvířat. „Je to pravé rozhodnutí pro lepší zacházení s miliony slepic, které jsou v Evropě chované kvůli snášení vajec,“ uvedla šéfka sdružení Eurogroup for Animals Sonja Van Tichelenová. Upozornila, že změna termínu zrušení by mimo jiné poškodila i producenty, kteří již systém klecového chovu opustili a dali přednost šetrnějšímu způsobu.

Aktivisté podobně jako komise upozorňují na poptávku po vejcích od slepic chovaných ve volném výběhu. Jejich počet výrazně roste. Zatímco v roce 1990 to byla jen tři procenta slepic, nyní je to asi 12 procent. Zhruba 300 milionů zvířat ale stále musí přežívat v těsných klecích.