Železniční odbory postrádají miliony za předražené opravy

Praha - Vedení železničních odborů po auditu oprav dvou odborářských hotelů postrádá téměř 10 milionů korun. Pokud se odboráři s firmami nedohodnou, chtějí se obrátit na bývalého předsedu Jaromíra Duška, případně podat žalobu. Informoval o tom server Týden.cz.

„Budeme žádat o proplacení přefakturovaných částek. Za oba hotely to zatím činí méně než 10 milionů korun,“ řekl serveru místopředseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. Problém se údajně týká dvou firem, jejichž jméno nechtěl místopředseda prozradit, protože se s nimi chce mimosoudně dohodnout. Obě firmy opravovaly na zakázku odborářské hotely Oddech a Lesní chata v Krkonoších.

Z původně jednoduchých objektů se po opravách za 160 milionů stala luxusní místa pro odborářské dovolené. Předražená měla být například oprava kotelny v hotelu Oddech, a to o zhruba dva miliony korun. „Firma fakturovala věci, které tam prokazatelně nejsou,“ řekl Pejša.

Pokud problém existuje, mohou za něj podle Duška lidé z nynějšího vedení odborového sdružení. Ekonomiku měl přitom podle něj na starosti právě Pejša. „Navíc stavebním dozorem je manželka tajemníka paní Nekolová a té jsem už já písemně uložil, aby porovnala fakturaci s rozpočtem a odvedenou prací,“ uvedl odvolaný šéf Dušek. Sám si prý nesrovnalostí při opravách všiml a odborářům část peněz zachránil.

Ústředí odborů rozhodlo loni v září o Duškově odvolání kvůli údajné ztrátě důvěry. Ta měla spočívat v tom, že Dušek bez vědomí ostatních členů vedení rozhodoval o výrazně vyšších částkách, než mu příslušelo. Odborářům se nelíbilo ani to, že údajně bez jejich vědomí před šesti lety najal mediální agenturu, které odbory vyplatily 7,7 milionu korun.

Nejsilnější odborová centrála na železnici má přes 60.000 členů.